Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Uber met particuliere chauffeurs in Amsterdam

30-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
taxi4_04.jpg
Amsterdammers kunnen vanaf woensdag via de taxi-app Uber meerijden met particuliere chauffeurs. Uber begint in de hoofdstad met twintig chauffeurs een proef met de nieuwe service UberPOP, die de helft goedkoper is dan een gewone taxi.
Professionele chauffeurs
Dat heeft Uber woensdag laten weten. Via een app kunnen mensen een ritje bestellen, de betaling verloopt automatisch via bijvoorbeeld een creditcard. De chauffeurs moeten minstens 21 jaar zijn, beschikken over een verklaring van goed gedrag en hebben een training gevolgd. Eerder begon Uber al met diensten met professionele chauffeurs, in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Uber is van plan de dienst met particuliere chauffeurs ook over de Randstad uit te breiden.
Kamervragen
Met particuliere chauffeurs die taxi-diensten aanbieden voldoen Uber niet aan alle regels voor taxi's, maar een woordvoerder noemt de huidige regels verouderd en onduidelijk. Uber wijst op antwoorden op Kamervragen van minister Henk Kamp (Economische Zaken), waarin hij aankondigde nieuwe initiatieven mee te nemen bij de evaluatie van de taxiwetgeving dit najaar. Hij kijkt welwillend naar innovaties die last hebben van bestaande regels als deze andere maatschappelijke belangen niet in de weg zitten.
Oneerlijke concurrent
In het buitenland leidde Uber tot protesten van taxichauffeurs die vinden dat Uber een oneerlijke concurrent is. In Brussel en Berlijn werd de app verboden. De Taxi Centrale Amsterdam (TCA) komt niet meteen in het geweer. Een woordvoerster zegt dat het taxibedrijf eerst bekijkt welke vlucht UberPOP in Amsterdam neemt en hoe de overheid reageert. TCA vraagt zich wel af of de veiligheid van de passagiers bij Uber niet in het geding is. TCA stelt volgens de woordvoerster striktere eisen aan de chauffeurs. Ze krijgen een psychologische test en moeten cursussen volgen. ANP

Meer over:

taxi, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!