Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Twitter vergaarde jarenlang illegaal persoonsgegevens, privacystichting legt claim neer

08-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
383 keer bekeken
  •  
Veiligheid Twitter 1127

Volgens Stichting Data Bescherming Nederland (SDBN) wisselden duizenden veelgebruikte apps de afgelopen jaren illegaal persoonsgegevens uit met een advertentieplatform, genaamd MoPub. Omdat dit platform tot voor kort eigendom was van Twitter, legt SDBN namens de gebruikers van apps als Wordfeud, Buienradar en verschillende datingapps, een massaclaim neer. Mocht Twitter deze claim niet inwilligen, spant SDBN een rechtszaak aan.

Twitter en haar advertentieplatform MoPub hadden in Nederland tussen 2013 en 2021 toegang tot de gebruikersgegevens van meer dan 30.000 gratis apps op smartphones en tablets, meldt SDBN. Veel Nederlanders maakten gebruik van deze apps. 

Apps niet écht gratis: "Consumenten betaalden met hun privacy"

Volgens SDBN is het echter de vraag in hoeverre de apps echt gratis waren, want "consumenten betaalden met hun privacy". Daar hebben zij volgens de stichting geen toestemming voor gegeven.

Volgens voorzitter van de stichting Anouk Ruhaak is het klip en klaar dat de privacy van de gebruikers daarmee geschonden is. "Als samenleving moeten we laten zien dat dit onacceptabel is en deze illegale praktijken niet mogen lonen. Met name de aard en schaal van deze inbreuk zijn duizelingwekkend. Het gebeurde jarenlang achter de schermen."

SDBN eist schadevergoeding voor de gedupeerden

SDBN schat dat ongeveer elf miljoen gebruikers, onder wie ook kinderen, "slachtoffer zijn geworden van deze illegale handel in persoonsgegevens." Omdat zij volgens de stichting niet individueel kunnen opboksen tegen een groot bedrijf als Twitter, eist zij namens de gebruikers nu onder meer een schadevergoeding. 

Volgens SDBN legden Nederlandse rechters in individuele vergelijkbare zaken vergoedingen op van 250 tot 2500 euro per persoon.

Als Twitter de gebruikers niet tegemoetkomt, spant SDBN rechtszaak aan

Mocht Twitter niet bereid zijn om de gebruikers daarin tegemoet te komen, dan spant SDBN een rechtszaak aan. App-gebruikers die zich gedupeerd voelen kunnen zich melden bij de stichting en hoeven niet te betalen om mee te doen aan de zaak. 

Met die aanmeldingen hoopt SDBN de rechter er extra van te overtuigen dat Twitter met MoPub illegaal heeft gehandeld. ANP

Kassa schreef meer over dit onderwerp:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!