Kassa

Twijfeltelefoon open voor vragen over HPV-vaccinatie

  •  
11-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
436 keer bekeken
  •  
Bellen 1127

Mensen die vragen hebben over de HPV-vaccinatie kunnen per vandaag bellen met de Twijfeltelefoon. De vaccinatiegraad voor HPV blijft achter bij omringende landen. Deze zou op 90 procent moeten komen, maar schommelt rond de 63 procent.

HPV-vaccinatie beschermt tegen baarmoederhalskanker, vaginakanker, schaamlipkanker, peniskanker, anuskanker en mond- en keelholtekanker. De speciale telefoonlijn moet mensen die zich afvragen of ze zich moeten laten vaccineren helpen met info over het vaccin en het nut ervan.

Twijffeltelefoon niet alleen meer voor coronaprik

De Twijfeltelefoon was er eerst voor vraag over over coronavaccinaties. Dat is nu uitgebreid naar HPV-vaccinatie. En vanaf vorige maand kunnen bellers ook al terecht met vragen over vroege opsporing van darmkanker. Het speciale telefoonnummer 088 - 7 555 777 is van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 8.30 en 13.30 uur.

'Keuze op basis van correcte informatie'

"Zowel voor HPV-vaccinatie en corona-vaccinatie als voor het bevolkingsonderzoek darmkanker geldt: mensen mogen zelf kiezen of ze het willen, maar ik wil graag dat ze hun keuze maken op basis van correcte informatie. Op dit moment doet veel desinformatie de ronde. Zowel over darmkanker, als over COVID-vaccinatie als over HPV-vaccinatie", licht Robin Peeters, internist in het Erasmus MC en mede-initiatiefnemer van de Twijfeltelefoon, het initiatief toe.

Bron: ANP/ErasmusMC

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!