Kassa

Twijfels in Kamer over vuurwerkverbod

31-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vuurwerk 1127
Het plan van het kabinet om knalvuurwerk en vuurpijlen nog dit jaar te verbieden, stuit op twijfels in de Tweede Kamer, gezien het er volgens VVD en GroenLinks op lijkt dat het agenten en hulpverleners niet uit de brand helpt. Vuurwerkhandelaren moeten bovendien schadeloos gesteld worden, vindt VVD-Kamerlid Erik Ziengs.

Maatregelen voor vuurwerkverbod

VVD en coalitiepartner CDA gingen pas twee weken geleden overstag voor het vuurwerkverbod, mits er maatregelen zouden worden genomen om het verbod te kunnen handhaven. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz geeft aan daarvan nog niets te hebben gezien. Ze gaat er "wel van uit dat minister Grapperhaus de politie niet in de kou laat staan en ruimte voor extra handhaving en instrumenten regelt", laat ze weten na het uitlekken van het voorgenomen verbod.

Volledig verbod op consumentenvuurwerk

GroenLinks verwacht dat het kabinetsplan er niet voor zorgt dat het vuurwerkverbod goed te handhaven zal zijn voor agenten en dat hulpverleners er alsnog mee aangevallen worden. De oppositiepartij houdt vast aan het eigen wetsvoorstel, dat zij samen met de Partij voor de Dieren (PvdD) volgende week wil indienen. De PvdD roept ook op het niet bij "half werk" te laten, maar het volledige verbod op consumentenvuurwerk dat de partijen voorstaan te steunen.

Problemen met handhaving

De PVV, een van de weinige resterende tegenstanders van het verbod, verwacht net als de VVD en het CDA problemen met handhaving. VVD'er Ziengs pleit voor compensatie voor vuurwerkhandelaren, gezien zij schade lijden op bijvoorbeeld hun voorraad. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!