Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Tweeverdieners kunnen hogere hypotheek afsluiten'

21 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
hypotheek 1127
Vanaf 2021 kunnen tweeverdieners mogelijk een hogere hypotheek afsluiten, schrijft het FD. Dit blijkt uit een tot nu toe onopgemerkt voorstel tot wetswijziging dat minister van Financiën Wopke Hoekstra vrijdag ter inzage heeft gelegd.
Het kabinet wil dat het laagste inkomen zwaarder meeweegt in de berekening voor de maximale hypotheek, en dat de hoogte van de studieschuld juist minder effect heeft.
Een aanpassing in de inkomensnorm vergroot een huidige maximale hypotheek van drie ton toch al gauw met 10.000 tot 12.000 euro, schat Rene Wickerhoff van hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep. "Dat kan dus best wat schelen", zegt hij.

DNB kritisch over leennormen

De wetswijziging is opvallend omdat De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag impliciet grote vraagtekens zette bij de steeds ruimere leennormen. Volgens de centrale bank zijn de huizenprijzen in de afgelopen kwarteeuw niet zozeer verdrievoudigd vanwege woningtekorten, maar vooral doordat Nederlanders een steeds hogere hypotheek konden krijgen.

Bron: FD

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar