Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tweets worden twee keer zo lang

27-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
smartphone twitter 930x520
Twitter, van oudsher bekend om zijn berichten van 140 tekens, gaat breken met die traditie. De maximale lengte wordt verdubbeld naar 280 tekens. Het begint met een test op kleine schaal, maar het is de bedoeling dat over een tijdje iedereen er gebruik van kan maken.

Moeite met boodschap overbrengen

Volgens Twitter hebben gebruikers moeite om hun boodschap in 140 tekens kwijt te kunnen. Dat leidt tot proppen, of 'cramming', zoals Twitter het noemt. Belangrijke woorden worden geschrapt of twitteraars besluiten hun boodschap maar niet te plaatsen. Dat proppen gebeurt volgens Twitter bij mensen die schrijven in bijvoorbeeld het Engels, het Nederlands of het Russisch, waar elke letter één teken kost. In het Japans, het Chinees en het Koreaans staat één Twitter-teken gelijk aan een lettergreep of zelfs een heel woord. Die gebruikers houden daardoor zelfs ruimte over in hun tweet.
Bij een op de elf Engelstalige tweets had de gebruiker alle 140 tekens nodig, tegenover slechts een op de 250 Japanse tweets. ,,In landen waar de gebruikers al hun gedachten kwijt kunnen, wordt dan ook extra vaak getweet'', zegt Twitter. Omdat Japanse, Koreaanse en Chinese tweets geen ruimtegebrek hebben, krijgen zij niet de 280 tekens.

Twitter groeit niet snel genoeg

De uitbreiding moet gebruikers stimuleren om meer op het platform te zetten. Dat kan adverteerders lokken. Twitter groeit nog wel, maar het gaat beleggers niet snel genoeg. Het medium heeft te maken met hevige concurrentie van nieuwkomers als Snapchat en Instagram.  Dat Twitter altijd een maximum van 140 tekens hanteerde, komt doordat het platform is gebaseerd op sms. Die berichten kunnen maximaal 160 tekens lang zijn. Twitter gebruikte 140 daarvan voor de boodschap en reserveerde de overige twintig tekens voor de gebruikersnaam. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!