Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tweetaligheid lijkt Alzheimer te vertragen

10-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ouderen.jpg
De ziekte van Alzheimer lijkt later op te treden bij mensen die regelmatig twee talen spreken, dan bij mensen die zich in maar een taal uitdrukken. Dat blijkt uit Canadees onderzoek, dat dinsdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.
De wetenschappers vergeleken de gegevens van 211 patiënten met Alzheimer, een ziekte waardoor het geheugen wordt aangetast. Het brein van de tweetalige patiënten vertoonde dezelfde symptomen als die van patiënten die één taal spreken, maar het duurde tot wel vijf jaar langer voor de ziekte zich bij de tweetaligen openbaarde.
De onderzoekers weten niet precies hoe ze het verschil moeten verklaren. Mogelijk heeft het iets te maken met het deel van de hersenen dat gebruikt wordt bij het leren.
Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie. Tussen de 60 en 70 procent van de dementerenden lijdt aan deze vorm. Er is geen medicijn tegen de ziekte. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!