Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Tweetaligheid lijkt Alzheimer te vertragen

10 nov 2010
  •  
leestijd 1 minuten
ouderen.jpg
De ziekte van Alzheimer lijkt later op te treden bij mensen die regelmatig twee talen spreken, dan bij mensen die zich in maar een taal uitdrukken. Dat blijkt uit Canadees onderzoek, dat dinsdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.
De wetenschappers vergeleken de gegevens van 211 patiënten met Alzheimer, een ziekte waardoor het geheugen wordt aangetast. Het brein van de tweetalige patiënten vertoonde dezelfde symptomen als die van patiënten die één taal spreken, maar het duurde tot wel vijf jaar langer voor de ziekte zich bij de tweetaligen openbaarde.
De onderzoekers weten niet precies hoe ze het verschil moeten verklaren. Mogelijk heeft het iets te maken met het deel van de hersenen dat gebruikt wordt bij het leren.
Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie. Tussen de 60 en 70 procent van de dementerenden lijdt aan deze vorm. Er is geen medicijn tegen de ziekte. ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!