Kassa

“Tweederde installaties zonnepanelen bevat serieuze fouten”

24-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
15769 keer bekeken
  •  
montage zonnepanelen 1127

Slecht opgeleide monteurs slaan hun slag nu zonnepanelen alsmaar populairder worden, met alle gevaren van dien. Verkeerd geïnstalleerde zonnepanelen zijn gevaarlijk en kunnen van het dak waaien of in de brand vliegen. Inspecteurs en belangenorganisatie Techniek Nederland waarschuwen daarvoor op nieuwszender BNR.

"We zien bij twee derde van de installaties serieuze fouten. Daar hoeft maar iets kleins te gebeuren of er ontstaat grote schade", zegt Remco de Mol van inspectiebedrijf StroomWijs bij BNR.

Installatie door erkende installateur 

Techniek Nederland gaat ervanuit dat de toegenomen vraag naar zonnepanelen mede heeft geleid tot een toename in ondeskundige bedrijven en -zzp’ers. Om dit probleem op te lossen wil de organisatie dat de overheid alleen subsidies verstrekt als de installatie wordt gedaan door een erkende installateur. Daarnaast zou het opnemen van kwaliteitseisen voor de installateur in bouwregelgeving bijdragen. 

Met energieprijzen die de pan uitrijzen, zoekt een deel van de mensen de oplossing in zonnepanelen. De vraag hiernaar is enorm toegenomen, waarmee dus ook het aantal installaties is toegenomen. Directeur Allart de Jong van Omega Energietechniek ziet daarmee ook het aantal fouten toenemen. “'De markt is oververhit en dat zorgt ervoor dat je geen tijd hebt om jezelf op te leiden of jezelf verder te bekwamen.”

‘Zicht op uitbesteed werk ontbreekt’

Hoe kan het dat deze problemen vaak niet opgemerkt worden? Inspecteur Dennis van der Meij zegt dat installatiebedrijven vrij spel hebben. “Grote aanbieders besteden hun werk alsmaar uit, waardoor op een bepaald moment het zicht ontbreekt op wie de panelen legt en of dat werk goed wordt uitgevoerd.” 

Bij bedrijven worden over het algemeen de meeste inspecties uitgevoerd, omdat verzekeraars strenge eisen stellen aan de kwaliteit van de zonnepanelen. Inspecteurs gaan ervanuit dat er bij particulieren vaker sprake is van fouten omdat daar minder gecontroleerd wordt omdat daar geen verplichting geldt. 

Uitkering bij schade

Een woordvoerder van het Verbond voor Verzekeraars zegt dat verzekeraars zich wel degelijk bewust zijn van de risico’s. “Wij adviseren om de verzekeraar op de hoogte te stellen van de zonnepanelen op je dak, want deze kunnen leiden tot brandgevaar indien ze slecht geplaatst zijn. In sommige gevallen betaal je dan een hogere premie, maar je weet daardoor wel zeker dat de verzekeraar uitkeert in geval van schade.”

Bron: BNR

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Helen 66
Helen 6624 aug. 2022 - 12:19

Waarom geen verplichte controle op installatie zonnepanelen door erkend installatiebedrijf, soort APK? Fouten bij 2/3 van de installaties is waanzinnig veel en je kunt OOK schade oplopen door brand of storm bij de buren. Hoe staat de verzekering hierin?

averzijl
averzijl24 aug. 2022 - 11:50

straks moeten we betalen om terug te leveren dan wat ik over heb geef ik aan mijn buurman voor een lage prijs of een buffer accu voor de nacht we zijn er nog niet hoor

Heth
Heth24 aug. 2022 - 10:14

Jammer dat er geen goede controle op is zoals bij het aanleggen van een gasinstallatie want je brengt niet alleen levens van je gezin in gevaar maar ook die van de buren. En vernomen dat de kosten die in mindering gebracht worden bij het terugleveren van stroom enorm verlaagd worden! Jammer dat mensen door de jaren heen eerst gestimuleerd worden om allerlei energie besparende maatregelen te nemen, hiertoe overgaan en dat de kosten BOVEN normaal weer gaan stijgen. En dit geldt voor heel veel producten en diensten. Het kabinet moet nu zoals in de rest van Europa snel in actie komen met maatregelen die niet alleen goed zijn basisinkomens maar voor meerdere soorten inkomens en doelgroepen want ook die hebben in relatie met hun inkomen en woning uitgaven gedaan op het gebied van energiebesparing, hypotheek, etcetera en ook zij zitten nu met enorme financiële lasten. Soms lijkt het, maar dat hoop ik niet, dat er door de overheid juist geen maatregelen genomen worden met als doel dat de mensen zelf worden alle of bijna alle kosten dragen en de overheid minder subsidies hoeven te geven en minder hoeven uit te geven aan jarenlange campagnes om dit te bereiken!

2 Reacties
borg queen
borg queen24 aug. 2022 - 10:47

Gasinstallatie? Ik neem aan dat je zonnepanelen bedoeld.

Contentino
Contentino24 aug. 2022 - 11:12

borg queen, Goed leren lezen is ook een vak.

EddyCamiel
EddyCamiel24 aug. 2022 - 10:14

Het is te hopen voor de zonnepaneelezitters, dat Eneco geen trendsetter wordt met deze verlaging. L

consumentenman
consumentenman24 aug. 2022 - 10:09

GOEDKOOP is toch nog altijd DUURKOOP!

h.terpstra
h.terpstra24 aug. 2022 - 9:16

Dit is mij al jaren bekend. En erkende installateurs zijn er niet meer. Die opleiding is al jaren geleden geschrapt door de overheid . Een ieder die geen hoogtevrees heeft kan bevoegd panelen plaatsen. Ik heb timmerlieden en schilders panelen zien plaatse in de regen n.b.. Arbeid mag niets kosten, dus haal je als overheid de kennis weg. D666 als partij kreeg 10 miljoen van een chageraar als ze het minimumloon maar op 10=€ ging houden, inplaats van 14=€. Groet, Henk , Oud elektro docent.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!