Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Tweederde aanstekers onveilig'

27-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
253 keer bekeken
  •  
aansteker_03.jpg
Het aantal onveilige aanstekers dat in Nederland wordt verkocht, is de afgelopen maanden sterk toegenomen. Zo meldde de Europese branchevereniging EFLM eind 2011 nog dat ongeveer de helft van de aanstekers onveilig was. In een woensdag naar buiten gebracht onderzoeksrapport is die raming opgelopen tot bijna twee derde van het totaal.
Import
Jaarlijks worden er via de Rotterdamse haven ongeveer 400 miljoen aanstekers geïmporteerd uit het Verre Oosten. Volgens EFLM zijn deze van mindere kwaliteit en voldoet vrijwel 90 procent van de aanstekers daardoor niet meer aan de internationale veiligheidsnormen. Omdat toezichthouder NVWa - ondanks herhaaldelijke verzoeken van de Europese Commissie - niet zou ingrijpen, blijft het aantal onveilige exemplaren toenemen. Vooral de zogenaamde XXL/JUMBO-aanstekers wordt door EFLM als gevaarlijk bestempeld.
Temperaturen
Met de zomer voor de deur vrezen de Europese aanstekerfabrikanten nu voor een toename van het aantal ongelukken. Ongeveer de helft van de kwetsuren met aanstekers gebeurt normaal in de zomermaanden. Aanstekers kunnen reageren op de hoge temperaturen en in de schoolvakantie zijn zij bovendien vaak een gewild speelobject bij kleine kinderen.
Ontploffing
Ongeveer 36 procent van de ongelukken met aanstekers wordt volgens EFLM veroorzaakt door zonlicht. In drie van de tien gevallen ontploft de aansteker en soms ontstaat hierbij zelfs een vuurbal van een meter doorsnee.
NVWA
De NVWA herkent zich niet in de zorgwekkende cijfers van het EFLM. ,,We hebben alle importeurs in beeld en in Nederland voldoen alle aanstekers volledig aan de Europese richtlijnen. Dat hebben we ook aan de Europese Commissie laten weten", meldt een woordvoerder. De Nederlandse toezichthouder presenteert eind deze zomer een internationaal veiligheidsonderzoek, gehouden in meerdere EU-landen. ,,Daarin zal naar voren komen dat slechts 10 procent van de aanstekers in Europa onder de maat is."
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!