Kassa
theme-icon
Lijf

Tweede Kamer wil uiterlijk e-sigaret op de schop nemen

08-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2285 keer bekeken
  •  
vapen esigaret 1127

Als het aan de Tweede Kamer ligt verandert het uiterlijk van de e-sigaretten. De zogenoemde vapes moeten er saai uitzien en meer als een normale sigaret. Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt dat plan te steunen: "Jongeren vinden het nu stoer om zo'n accessoire met glitters te hebben, terwijl vapen ontzettend ongezond is."

De e-sigaret (het 'vapen') is razend populair onder jongeren. En er zijn steeds meer aanwijzingen dat de e-sigaret voor jongeren een 'opstapproduct' is naar gewone sigaretten.

Luxeaccessoire

Volgens D66 is de populariteit grotendeels te danken aan het feit dat e-sigaretten eruitzien als een luxeaccessoire. "De vapes lijken op een lipgloss of op een marker. Ze zitten vaak vol kleuren en er zijn vapes vol glitters. Ouders hebben vaak ook geen idee wat de jongeren eigenlijk precies bij zich hebben. Super zorgwekkend", zegt D66-Kamerlid Jeanet van der Laan tegen RTL Nieuws.

Marketing

Volgens de partij zit er een slimme marketing achter de e-sigaretten waar miljarden aan wordt verdiend. "Dat moeten we echt niet willen. E-sigaretten moeten er daarom zo neutraal en uniform mogelijk uit komen te zien. Het liefst moeten ze lijken op een gewone sigaret. Of anders gewoon wit of zwart. Want het is gewoon roken."

Of dit het product minder aantrekkelijk maakt voor jongeren? De partij denkt van wel. "Kijk naar het aanpassen van de pakjes gewone sigaretten: die zijn ook neutraal gemaakt. Door het uiterlijk minder aantrekkelijk te maken, grijpen we minder snel naar dit schadelijke product."

Bron: RTL Nieuws/ANP

Thema's:

theme-icon
Lijf

Meer over:

vapen, e-sigaret, roken
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

ramongorter
ramongorter9 mrt. 2023 - 10:38

Het is echt geen besluit van de politiek alleen, jullie weten toch ook wel dat de rooklobby gewoon aan tafel zit om over dit soort maatregelen mee te beslissen. Net als over de stikstof maatregelen de bestrijdingmiddelen industrie, de veevoer industrie de kunstmest industrie , ahold en shell en andere aan tafel zitten. Was het maar zo dat we door onafhankelijke politici te maken hadden die er voor het land zitten en zich niet door anderen laten leiden en hun besluiten op zelf verworven kennis en kennis en onderzoek uit de wetenschap laten leiden, samen in goed overleg met de burgerij. Dit is gewoon vertragingstechniek ingebracht door de tabaksindustrie, om zo nog langer te verdienen aan een product wat bewezen schadelijk is voor het menselijk lichaam.

walsum107
walsum1078 mrt. 2023 - 17:48

Nog even en je wordt aangeslagen als je een wind (scheet) laat. Helaas geldt dit voor vele zaken. Het immer, politiek wij weten wat goed voor u is. Dat één en ander slecht is jeugd en alleman is bekend maar verbieden waar uiteraard weer een veel verdiendende (gelijk drugs) nevenhandel ontstaat en buitenland waar men om ons stikstofbeleid zich één kriek lachen. Het heet dedain 66 Europa en de nettobetaler tekent bij het kruisje. D66, Rutte slappe pop, torentje telt. George Orwell van de big brother komt steeds dichterbij. olv Dedain 66, de referendum moordenaars.

chauffeurtje
chauffeurtje8 mrt. 2023 - 11:56

Het gezegde: Als het er uit zien als een eend en het kwaakt als een eend dan is het een eend is in dit geval ook duidelijk van toepassing. Het uiterlijk van de vape apparaatjes op een sigaret laten lijken en het verbiede van de smaakjes is juist de kat op het spek binden en de stap naar gewone sigratten kleiner maken. Het is toch heel gewoon dat de jeugd graag met bling bling gezien wil worden en als de verbinding met gewoon roken groter is, zoals de te verbieden smaakjes die bij gewone sigaretten juist niet goed mogelijk zijn is dat de enige winst die je kunt behalen om ze daar in ieder geval vanaf te houden. Waarom zijn de drug pilletjes gekleurd als snoepjes? Heus niet alleen om het verschil in de soort drugs aan te geven. Op deze manier duw je het hele probleem alleen maar naar de criminele hoek omdat de jeugd het toch niet zal laten en er vanzelf weer wegen komen om het te pakken te kunnen krijgen en we dan alle grip kwijt zijn. Veel beter is het goed controleren van de kwaliteit van de vloeistoffen en bijvoorbeeld het beperken van de hoeveelheid nicotine per mg. vloeistof. Gecontroleerd gebruik werkt veel beter dan verbieden!

wim koelewijn
wim koelewijn8 mrt. 2023 - 10:20

Hebben ze nou echt niets beter te bedenken ? Het uiterlijk veranderen...hoe verzinnen ze het.? Ik ken 10tallen personen die aan de E-sigaret zijn gegaan vanwege het prachtige " uiterlijk"...gekheid...

John1313
John13138 mrt. 2023 - 9:49

Softdrugs zijn een opstapproduct voor harddrugs en toch worden ze gedoogd. (wel strafbaar dus verboden in de wet maar niet bestraft) 😡 Dat is hypocrisie!

aad piraat
aad piraat8 mrt. 2023 - 9:43

Blijft gek al dat betuttelende geleuter over roken net als bij alcohol, fabricage verbieden ho maar terwijl dat toch de bron is van alles wat als schadelijk wordt bestempelt. Hier tegenover worden drugs gedoogd en zonder obesitas en hartoperatie afbeeldingen op de verpakkingen alle ongezonde voeding, snack en snoep producten ruimschoots aangeboden en verkocht.