Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tweede Kamer wil uiterlijk e-sigaret op de schop nemen

  •  
08-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2642 keer bekeken
  •  
vapen esigaret 1127

Als het aan de Tweede Kamer ligt verandert het uiterlijk van de e-sigaretten. De zogenoemde vapes moeten er saai uitzien en meer als een normale sigaret. Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt dat plan te steunen: "Jongeren vinden het nu stoer om zo'n accessoire met glitters te hebben, terwijl vapen ontzettend ongezond is."

De e-sigaret (het 'vapen') is razend populair onder jongeren. En er zijn steeds meer aanwijzingen dat de e-sigaret voor jongeren een 'opstapproduct' is naar gewone sigaretten.

Luxeaccessoire

Volgens D66 is de populariteit grotendeels te danken aan het feit dat e-sigaretten eruitzien als een luxeaccessoire. "De vapes lijken op een lipgloss of op een marker. Ze zitten vaak vol kleuren en er zijn vapes vol glitters. Ouders hebben vaak ook geen idee wat de jongeren eigenlijk precies bij zich hebben. Super zorgwekkend", zegt D66-Kamerlid Jeanet van der Laan tegen RTL Nieuws.

Marketing

Volgens de partij zit er een slimme marketing achter de e-sigaretten waar miljarden aan wordt verdiend. "Dat moeten we echt niet willen. E-sigaretten moeten er daarom zo neutraal en uniform mogelijk uit komen te zien. Het liefst moeten ze lijken op een gewone sigaret. Of anders gewoon wit of zwart. Want het is gewoon roken."

Of dit het product minder aantrekkelijk maakt voor jongeren? De partij denkt van wel. "Kijk naar het aanpassen van de pakjes gewone sigaretten: die zijn ook neutraal gemaakt. Door het uiterlijk minder aantrekkelijk te maken, grijpen we minder snel naar dit schadelijke product."

Bron: RTL Nieuws/ANP

Meer over:

vapen, e-sigaret, roken
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.