Kassa

Tweede Kamer wil met wet woekerhandel in kaartjes aanpakken

23-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
948 keer bekeken
  •  
pexels-vishnu-r-nair-1105666

De Tweede Kamer probeert opnieuw de woekerhandel in toegangskaarten voor evenementen aan te pakken. Dinsdag werd een motie van de SP aangenomen die het kabinet oproept op korte termijn met een wet te komen om de doorverkoop van tickets voor sport en culturele evenementen tegen vaak zeer hoge prijzen, in te perken. De motie kreeg steun van bijna de hele Kamer, hoewel het kabinet het tegenovergestelde had geadviseerd.

Volgens de SP is er rond de doorverkoop "een miljardenindustrie" ontstaan en dat is volgens Kamerlid Peter Kwint slecht voor de toegankelijkheid van evenementen. 

Het parlement probeert al jaren de consument beter te beschermen tegen de hoge prijzen die ze soms betalen als ze via een derde alsnog een kaartje willen bemachtigen voor een concert of sportwedstrijd.

Motie om treffen maatregelen werd al eerder aangenomen

Op de dag af vijf jaar geleden, op 21 november 2017, werd ook al een motie van de SP aangenomen om de woekerhandel in kaartjes tegen te gaan. Het ging toen alleen om het treffen van maatregelen en niet om een wet, licht Kwint toe. 

Nu moet het kabinet volgens hem toch echt iets gaan doen aan het probleem. Ook de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen dat.

Kwestie speelde tien jaar geleden al, Eerste Kamer verworp initiatiefwet

Zelfs meer dan tien jaar geleden was de Tweede Kamer al met deze kwestie bezig. In 2010 werd een initiatiefwetsvoorstel hierover van SP en CDA aangenomen in de Tweede Kamer, maar dat werd jaren later verworpen door de Eerste Kamer.

De twee partijen wilden burgers de mogelijkheid geven naar de rechter te stappen als de kosten voor een kaartje "onredelijk" waren. Doorverkoop zou niet worden verboden, maar zou voor maximaal 20 procent meer dan de originele prijs mogen. De Eerste Kamer zag er te veel praktische bezwaren in. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

O. Biggs
O. Biggs25 nov. 2022 - 10:46

Er zijn al jaren technische oplossingen voor het probleem; in Nederland onder andere via GUTS & Djebber. De vraag blijft of regelgeving hier een impact op gaat kunnen hebben, of dat de artiest / organisator bewust moet gaan kiezen om de fans te beschermen.

marsgoddess
marsgoddess23 nov. 2022 - 9:49

het probleem begint al bij Ticketmaster die het monopolie op tickets heeft en die exorbitante extra kosten rekent. Om deze reden ga ik NOOIT meer naar een concert of voorstelling. Inmiddels heb ik ontdekt dat er een abonnement bestaat op gratis naar voorstellingen gaan die niet uitverkocht zijn (18 euro per maand). Dit is een zaak die te overwegen is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!