Kassa

Tweede Kamer wil af van onnodige herkeuringen voor rijbewijs

  •  
20-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
rijles rijschool afrijden cbr rijbewijs 930
Als het aan de Tweede Kamer ligt hoeven mensen met een stabiele ziekte niet telkens opnieuw een medische keuring aan te vragen voor een rijbewijs. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) moet volgens een meerderheid onnodige herkeuringen schrappen.
Mensen met een aandoening  die niet verandert of genezen zijn van een ziekte,  moeten steeds worden herkeurd bij de aanvraag van een rijbewijs. Het geldt ook voor mensen met autisme.

Druk CBS

Het CDA vindt dat daar een einde aan moet komen. Een voorstel van de partij kreeg steun in de Kamer. Het CBR moet goed kijken naar de lijst van aandoeningen waarvoor een herkeuring nodig is. Dat kost een hoop tijd en geld. Volgens CDA-Kamerlid Wytske Postma is het veel eerlijker wanneer de kosten, die steeds verder oplopen, bespaard kunnen worden voor mensen. Volgens Postma is het niet uit te leggen dat iemand steeds moet terugkomen, zonder dat er iets veranderd is aan de kwaal.
De Kamer hoopt hiermee ook dat de druk op het CBR iets afneemt. De organisatie kampt namelijk al een tijdje met enorme problemen en lange wachttijden voor onder anderen ouderen en mensen met een aandoening die hun rijbewijs willen verlengen. In 2018 besteedde Kassa al aandacht aan deze problematiek. ANP

Meer over:

cbr
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

christin
christin21 dec. 2019 - 20:22

Helemaal mee eens. Want dat onzinnige wachten was heel frustrerend. Je wordt 75 en mankeert niks en opeens moet je gekeurd worden en wachten tot je je rijbewijs kan verlengen. Pure discriminatie. Ik heb ingegrepen en gebeld en geklaagd anders had ik 3 maanden geen rijbewijs gehad. En dat zou dan inhouden dat ik dan niet naar mijn trouwe club kon waar ik al ruim 50 jaar lid van ben en niet voor mijn bejaarde zus kon zorgen als mantelzorger. Kijk, als ik niet meer in staat zou zijn om te rijden dan is het wat anders en dan zou ik zelf stoppen met autorijden. Daar heb ik geen keuring voor nodig. Ik ben niet achterlijk!!!! 

Giovanna2019
Giovanna201920 dec. 2019 - 15:01

Mijn zoon is al vanaf zijn 11 diabeet type 1. Aldoor gekeurd worden. Heeft geen compilaties ervan. Moest zijn rijbewijs verlengen voor de eerste keer. Ruim op tijd gedaan. Maar CBR had nog veel grotere problemen, dan hij verwacht had. Volgende keer een jaar van tevoren aanvragen. Heel veel gebeld naar CBR, toen kwam hij er achter dat hij vanaf januari niet meer mocht rijden ipv van februari. Gelukkig geen ongeluk met de auto gehad. Anders de kosten niet te overzien geweest zijn. Moet er niet aan denken, als dat gebeurd was.Gelukkig wel te laat gekregen, maar het kost hem extra veel geld! CBR heeft na al die tijd nog niet zijn zaken op orde, belachelijk en dat van de overheid.Burgers zijn het slachtoffer hiervan, wanbeleid!

maartrix
maartrix20 dec. 2019 - 14:26

ik heb vorig jaar 5 maanden van tevoren een keuring voor 75+ gehad de keuringsarts zag geen bezwaar ook omdat ik elk jaar controle bij een oogarts had .maar je na 3 maanden toch naar een ogen keuring waar de oogarts mij van jaren terug alle keurings rapporten en uitslagen meegaf anders was hij bang dat ze geen genoegen namen met de uitslag van de keuring. daardoor kreeg ik mijn rijbewijs ruim een maand te laat terug.

ansvanz
ansvanz20 dec. 2019 - 12:33

Ik heb het al een paar keer mee gemaakt ik moest zelfs nog een paar keer af rijden om dat ik twee knie protege's gehad heb tien jaar geleden een zo genaamt een kleine tia maar de neuroloog gaaf aan dat hij dat op maakte wat ik aan gaf niet enrstig cardioloog keek mij aan en zegd ik wilde dat ze alemaal zo een moie bloed druk hadden en naar de oogarts alles goed maar de dokter week niet af volgens moest de controle herhaald worden 3x E 350.00 voor niks waardeloos

joppie
joppie20 dec. 2019 - 11:55

Dat zou een heel goed idee zijn! Omdat ik diabeet ben moet ik elke 5 jaar vernieuwen. Het kost klauwen vol met geld en mijn diabetes zal nooit verdwijnen. Elke 5 jaar, wat een onzin!!

motorman
motorman20 dec. 2019 - 11:45

Zal tijd worden want 3 maanden wachten is niet leuk meer, en als ik toen geen spoed procedure had aangevraagd was de wachttijd nog eens twee maanden langer geduurd.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!