Kassa

Tweede Kamer stemt tegen vleesbelasting

11-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2758 keer bekeken
  •  
Vlees 1127

De Tweede Kamer heeft landbouwminister Henk Staghouwer teruggefloten: een ruime meerderheid steunt een oproep van oppositiepartij PVV om de zogenoemde 'vleestaks' niet in te voeren. 

Staghouwer kondigde eerder dit jaar een onderzoek aan naar een vleestaks, omdat die volgens hem mensen zou kunnen aansporen tot gezondere en duurzamere keuzes. De opbrengst zou wat de ChristenUnie-bewindsman betreft gebruikt kunnen worden om boeren te helpen duurzamer te gaan produceren.

Belastingmaatregelen

Een vleestaks zou volgens Staghouwer nauw aansluiten bij andere belastingmaatregelen die het kabinet wil nemen om gezondere voedingskeuzes te stimuleren. Zo is in het coalitieakkoord afgesproken dat er een suikertaks komt op frisdranken en dat de btw op groente en fruit op termijn omlaag gaat naar 0 procent.

De coalitiepartijen VVD en CDA lieten direct al weten dat zij een vleestaks te ver vinden gaan. Zeker nu de prijzen van dagelijkse boodschappen al in recordtempo stijgen vinden zij zo'n lastenverzwaring geen begaanbare weg. Ook SP, SGP, DENK, FVD, JA21, BIJ1, BBB, Groep Van Haga en Pieter Omtzigt steunen de oproep van de PVV. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Duc7
Duc711 mei 2022 - 18:09

Uhhm vegetarisch gaan eten, denken ze dat melk onbeperkt blijft vloeien….. Dus al die schapen, geiten en koeien hoeven geen lammetjes en kalveren te krijgen om melk voor kaas ed te blijven produceren….. onder welke steen leven die lui? Zorg dat er meer biologisch vlees gegeten wordt zodat vegetariërs hun kaas kunnen blijven nuttigen. Daarnaast zorg dat de kalveren en lammeren die nu afgevoerd worden voor honden en katten voer ed behoorlijk kunnen opgroeien en voor biologisch vlees zorgen (heb het over de rammen en stieren) Veganistisch, niet mijn ding, vooral omdat de meeste van dit soort vleesvervangers behoorlijk veel ongezonde ingrediënten bevatten (suikers) om het eetbaar te maken. Minder vlees eten prima, maar dat moet ieder voor zich bepalen. Wij eten alleen biologisch vlees wat bij de boer vrij in de wei opgroeiden door hun eigen slager geslacht en verwerkt wordt, zonder tussenkomst van supermarkten ed, zo kan het ook. Zou graag hier reclame voor maken, maar is niet toegestaan.

2 Reacties
JannieBoe
JannieBoe12 mei 2022 - 6:11

Ik weet niet wie u allemaal met 'die lui' bedoelt maar misschien hoor ik daar ook wel bij. Ik heeft kennis genomen van de feiten rond vleesproductie in Nederland en ben me rot geschrokken. We produceren hier massaal vlees voor de export. Ons kleine landje van postzegeloppervlakte is de grootste vleesexporteur van de EU. Met desastreuze gevolgen voor natuur en klimaat. De vleesproductie is verantwoordelijk voor een fors deel van de broeikas-productie. De hoeveelheid voer en water die nodig zijn om bijvoorbeeld 1 kilo rundvlees te produceren is gigantisch. En ziektes als de Gekkekoeienziekte, Q-koorts en Corona zijn allemaal rechtstreeks het gevolg van de industriële vleesproductie. Je hoeft helemaal geen vleesvervangers te eten hoor. Het kan ook met noten en andere ingrediënten. Persoonlijk eet ik heel weinig vlees. En net als u alleen van de biologische slager. Fijn dat u daar reclame voor maakt ;)

marleenvanh
marleenvanh12 mei 2022 - 9:06

Ja daar zit wat in. Melkkoeien lijden(!!) ook door de mens die 'tegen de klippen op' melk/melkprodukten blijft zuipen en vreten. En dat zorgt òòk voor veel nadelen m.b.t. het milieu. Een koe kan gemiddeld 20 jaar worden. Een koe wordt in de vee-industrie, melk- of vlees (ook de biologische!!!!) niet ouder dan 4, 5 of -maximaal 6- jaar..... In de biologische dierhouderij hebben ze het wel beter, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Varkens halen, krap aan, een half (!!!) tot één jaar, terwijl ook zij 12 tot 15 jaar zouden kunnen worden. Geiten? Schapen? Vergelijkbaar. Kippen? Een kwestie van weken..... Hoewel het bij kippen sterk rasafhankelijk is wordt een kip (normaal) minimaal 3 jaar. Ligt de gemiddelde leeftijd tussen de 6 en 10 jaar en zijn er uitschieters naar 20 jaar. Om maar eens een paar diersoorten te noemen die het meest te lijden hebben van de vraatzucht van de men. Over het op grote schaal leeghalen van de wateren en het opensnijden van levende vissen zal ik het nog even niet hebben. Een vleesvervanger? Af en toe makkelijk en dan niet slecht. Ook worden die steeds beter EN GOEDKOPER.... Diervriendelijker in elk geval en natuurlijk beter voor het milieu. Voor UW kinderen. Kunnen er weer meer huizen voor hen gebouwd worden en kunnen zij straks ook nog met hun gezinnetje een betaalbare(!) vliegvakantie boeken. Zeker wanneer er veel meer geinvesteerd gaat worden in echt milieuvriendelijke brandstoffen: KERNENERGIE en WATERSTOF. Zon? wind? Gerommel in de marge!!

Helen 66
Helen 6611 mei 2022 - 15:06

Door de fors gestegen vleesprijzen ontvangt de Overheid al meer btw=belasting, dus waarom belasting op belasting?

coar
coar11 mei 2022 - 14:32

Ik vind het prima wanneer mensen veganistisch door het leven willen gaan,maar stel er zou een vleestaks komen denkt er dan echt iemand dat er daardoor een kip,varken of koe minder geslacht zal worden?die worden dan nog meer geïmporteerd vanuit het buitenland en de Nederlandse boeren en de consument zijn hiervan de dupe,sommige mensen geloven in de ideale wereld maar die bestaat echt niet want dan zouden wij naar de dierentuin moeten om een koe,kip of varken in het echt te zien.maak je eigen keuzes in het leven,ik zal altijd vlees en vis blijven eten met of zonder taks.

Yvonne-909
Yvonne-90911 mei 2022 - 12:22

Aad: Wat denk je dat de dieren die men op het bord heeft liggen te eten krijgen? Daar moeten kilo's eten in, wat de mens ook gewoon kan eten, om er een fractie voor terug te krijgen. In Brazilië, en andere landen, worden lokale kleine boeren van hun land verdreven door grote sojaproducenten die letterlijk over lijken gaan om land in bezit te krijgen en waardeloos te maken na een x productie. Productie die vooral bestemd is voor veevoer, ook voor Nl. vee. Verdiep je maar eens in de werkelijke wereld van de voedselproducenten, die is allesbehalve schoon. Zijn vleesvervangers duur of is vlees veel te goedkoop? Van de week bij Keuringsdienst van waarde nog kunnen zien dat boeren wel diervriendelijker en op kleinere schaal willen produceren maar dat dat niet uit kan qua kosten omdat de winkels en vooral ook klanten niet iets meer willen betalen en dat het dierenwelzijn de meeste mensen geen ruk interesseert, ze niet eens (willen) weten hoe het er in de bio-industrie aan toegaat. Er is qua vleesvervanging veel meer mogelijk dan alleen op vlees gelijkende hapklare sojabrokken.

aad piraat
aad piraat11 mei 2022 - 11:49

De veganistische roeptoeters welke graag hun overtuigingen op andersdenkenden willen opleggen vergeten gemakshalve dat als de mens massaal het voedsel van dieren opeet deze dieren ook massaal zullen uitsterven. Het siert de volgens hen zo slechte vleeseters juist dat deze niet massaal proberen de veganist het vlees eten op te leggen.

Patriciaadelheid
Patriciaadelheid11 mei 2022 - 11:03

Van de PVV moeten de diertje het niet hebben. Vreten zullen wij met behulp van VVD en CDA! Ik heb er niet op gestemd.

miennaamishaaz
miennaamishaaz11 mei 2022 - 8:47

Waarom een vleestax? Als ze echt meer mensen vegatarish willen laten eten, zorg er dan voor dat het vega-voer goed smaakt, en niet vol suiker zit. Niet te vergeten vega-voer is ook vaak nog duurder dan vlees. dus minder interesant voor veel mensen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!