Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tweede Kamer stemt tegen vleesbelasting

11-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2848 keer bekeken
  •  
Vlees 1127

De Tweede Kamer heeft landbouwminister Henk Staghouwer teruggefloten: een ruime meerderheid steunt een oproep van oppositiepartij PVV om de zogenoemde 'vleestaks' niet in te voeren. 

Staghouwer kondigde eerder dit jaar een onderzoek aan naar een vleestaks, omdat die volgens hem mensen zou kunnen aansporen tot gezondere en duurzamere keuzes. De opbrengst zou wat de ChristenUnie-bewindsman betreft gebruikt kunnen worden om boeren te helpen duurzamer te gaan produceren.

Belastingmaatregelen

Een vleestaks zou volgens Staghouwer nauw aansluiten bij andere belastingmaatregelen die het kabinet wil nemen om gezondere voedingskeuzes te stimuleren. Zo is in het coalitieakkoord afgesproken dat er een suikertaks komt op frisdranken en dat de btw op groente en fruit op termijn omlaag gaat naar 0 procent.

De coalitiepartijen VVD en CDA lieten direct al weten dat zij een vleestaks te ver vinden gaan. Zeker nu de prijzen van dagelijkse boodschappen al in recordtempo stijgen vinden zij zo'n lastenverzwaring geen begaanbare weg. Ook SP, SGP, DENK, FVD, JA21, BIJ1, BBB, Groep Van Haga en Pieter Omtzigt steunen de oproep van de PVV. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!