Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tweede Kamer stemt referendum weg

23-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stemmen potlood 930x520
De Tweede Kamer heeft donderdag het raadgevend referendum weggestemd. Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie én oppositiepartij SGP steunen de afschaffing. De rest van de oppositie is tegen en heeft zich fel verzet.

Kleine meerderheid

In totaal 76 Kamerleden stemden voor afschaffing en 69 tegen. Ook een referendum over de afschaffing zelf komt er niet meer. De complete oppositie inclusief de SGP had dit nog wel mogelijk willen maken.
De SGP is tegen referenda, maar vindt de manier waarop minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken de afschaffing doordrukt staatsrechtelijk ,,niet zuiver'' is. Ollongren trekt de wet met terugwerkende kracht in.

'Regering bang'

Tijdens de voorafgaande debatten kraakten de oppositiepartijen de argumenten om het raadgevend referendum af te schaffen. SP en PVV zeggen bijvoorbeeld dat het gebeurt omdat de regering bang is voor de mening van de burgers.
Vooral minister Ollongren en haar partij D66 kregen er van langs. Het raadgevend referendum kwam er mede dankzij D66, maar die schaft het nu af. Volgens D66-Kamerlid Rob Jetten is het referendum niet het goede instrument gebleken om de democratie te versterken. De andere coalitiepartijen, VVD, CDA en ChristenUnie, waren al tegen.

Referendum 'aftapwet'

Sinds het raadgevend referendum bestaat is het maar één keer in de praktijk gebracht. Dat was in 2016, toen een meerderheid tegen het Oekraïne-verdrag stemde. Politiek Den Haag was allesbehalve gelukkig met die uitkomst. Er komt nog wel een referendum over de 'aftapwet', die de inlichtingendiensten meer mogelijkheden geeft om dataverkeer via de kabel te onderscheppen.
Tegenstanders van afschaffing van de zogeheten wet-Hillen proberen ook nog een referendum af te dwingen, maar het is nog de vraag of zij genoeg steun verzamelen.
De Eerste Kamer moet zich nog over de afschaffing buigen. Ook daar heeft de regeringscoalitie de kleinst mogelijke meerderheid. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

ridoboka
ridoboka25 feb. 2018 - 23:04

Waarom komt er niemand in opstand tegen dit regiem! In zuidelijke landen was de pleuris allang uitgebroken!!!!!! Wat heeft stemmen nog voor zin? Lache-bekkie Rutte neemt ons allemaal in de maling!! Wij ouderen zijn al jaren bestolen, normaal gaat een dief de gevangenis in?!?!?!

ridoboka
ridoboka25 feb. 2018 - 22:51

In Nederland heerst nu ook een dictatuur

manwijf
manwijf25 feb. 2018 - 10:08

Ze zijn inderdaad gewoon bang voor de mening van de burgers. Als we in meerderheid VOOR het Oekraine-verdrag hadden gestemd, had dit nooit gebeurd. Ze kunnen niet tegen hun verlies. Maar het belangrijkste is: ze willen ons er onder houden. Dit is slechts het begin. Naar mate nieuwe partijen populairder worden, zal alles uit de kast getrokken worden om hen in diskrediet te brengen. Als ze bij Rutten en Pechtold net zo veel zouden graven, zou dat nog wel eens voor verrassingen kunnen zorgen. Vandaar dat ze dat niet doen.

endemion
endemion24 feb. 2018 - 16:26

Godverdomme!

fairman
fairman24 feb. 2018 - 14:27

Prima besluit. Het is (ook in Engeland, maar ook over Oekraïne) gebleken dat (veel) mensen niet precies weten waarover ze stemmen.Is dat niet veel problematischer?

snuffelbaard
snuffelbaard23 feb. 2018 - 16:36

D'66: zet er maar 'Anti' voor.. Hoewel 66 eigenlijk al genoeg zegt natuurlijk: volkomen achterhaald.. Zag gisteren of eergisteren hun Grote Leider P. nog op TV: 'Mensen weten vaak ergens het fijne niet van. Als ik dan even met ze praat zijn ze meestal wel om..' Niet exact, maar iets van die strekking.. Ongelofelijk.. De arrogantie straalde er vanaf.. Hij geloofde het nog zelf ook.. Inderdaad: Rutte 2. Verwantschapsonderzoek?

gerard van tol
gerard van tol23 feb. 2018 - 14:55

Jammer genoeg heeft de Yuppenpartij D66 weer eens haar eigen idealen bij het grof vuil gezet. Heel lang geleden was ik bereid om op ze te stemmen, maar inmiddels is duidelijk geworden dat alle mooie idealen van deze smoesjesverkopers eerste klasse geen rooie cent waard zijn. Rutte heeft zijn evenknie gevonden wat liegen  en beloftes breken betreft,

monique12
monique1223 feb. 2018 - 14:24

Niemand zou meer moeten stemmen! 

1 Reactie
gypsyjoy
gypsyjoy23 feb. 2018 - 16:08

alleen op de partij vd niet-stemmers. Dan zie je straks allemaal lege bankjes in de zaal.En dat maakt pas echt zichtbaar dat wij het niet meer pikken.

salty677
salty67723 feb. 2018 - 13:44

Referendum?? Als het niet zint doen ze er al niets mee? Nu afschaffen? Vraag ik mij toch werkelijk af WAAROM NOG STEMMEN. Heeft totaal geen zin naar mijn idee. Je hebt kabinet dan kabinet en oh Ja kabinet en dan eerste kamer???? O, ja waar kunnen wij geld vandaan halen? we hebben nog burgers.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!