Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tweede Kamer stemt in met nieuwe Energiewet die consumenten beter moet beschermen

05-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6751 keer bekeken
  •  
windmolen 1127

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Energiewet. Deze gaat de bestaande elektriciteit- en gaswetgeving vervangen. De Eerste Kamer moet nog met het wetsvoorstel instemmen, voordat de nieuwe Energiewet ingevoerd kan worden.

Met de nieuwe regelgeving moeten consumenten beter worden beschermd en komen er meer mogelijkheden om het volle stroomnet flexibel te gebruiken. Ook wordt het veilig uitwisselen van gegevens tussen netbeheerders, energieleveranciers en klanten beter geregeld.

Daarnaast staat in het wetsvoorstel dat energieleveranciers verplicht een vast modelcontract van tenminste een jaar moeten aanbieden. Ook moeten de voorwaarden en factureringen van energiecontracten transparanter worden.

“Nieuwe Energiewet is moderniseringsslag”

Volgens de Rijksoverheid is er jaren gewerkt aan de nieuwe Energiewet. De nieuwe regels moeten beter aansluiten bij het energiesysteem van de toekomst, met meer duurzame lokale energieproductie, opslag en flexibiliteit.

Demissionair minister van Klimaat en Energie Rob Jetten benadrukt dit ook. “Onze energievoorziening is niet meer te vergelijke met die van twintig jaar geleden, maar veel regelgeving stamt nog wel uit die tijd. Met de nieuwe Energiewet maken we een enorme moderniseringsslag en zorgen we dat regelgeving de energietransitie ondersteunt, in plaats van deze in de weg zit.”

Bronnen: Tweakers, Rijksoverheid

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!