Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tweede Kamer krijgt dossier Gotlieb over NZa

10-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
600x275_computer1_03.jpg
Het dossier dat een interne klokkenluider van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) samenstelde over vermeende misstanden bij deze organisatie, zal vertrouwelijk met de Tweede Kamer worden gedeeld. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) vrijdag aan de Kamer laten weten.
Misstanden
Het honderden pagina's tellende dossier maakt deel uit van een bezwaarschrift tegen zijn werkbeoordeling dat Arthur Gotlieb indiende bij de NZa. Hij stelt daarin onder meer dat patiëntengegevens en vertrouwelijke documenten niet veilig zijn bij zijn werkgever. Hij zou deze misstanden jarenlang tevergeefs hebben aangekaart. Gotlieb pleegde een paar weken na het inleveren van het dossier zelfmoord.
Doofpot
De Tweede Kamer heeft Schippers om opheldering gevraagd. De familieleden van Gotlieb vreesden eerder dat de NZa het dossier in de doofpot zou stoppen. De bewindsvrouw stuurt het nu naar de Kamer opdat die ,,eveneens over alle informatie kan beschikken waardoor een gelijke informatiepositie met uw Kamer is geborgd''.
'Privacygevoelige informatie'
De bewindsvrouw heeft ook overwogen het integraal dossier openbaar te maken, maar gaat dit uiteindelijk toch niet doen. Omdat het bezwaarschrift ,,in grote mate mogelijk privacygevoelige en bedrijfsvertrouwelijke informatie bevat''. Ook heeft Gotlieb volgens de minister aangegeven dat zijn bevindingen intern moeten blijven. Het dossier is al wel in handen van de NRC en de NOS.
Onderzoek
Eerder maakte Schippers al bekend dat een onafhankelijke onderzoekscommissie de handelwijze van de NZa gaat onderzoeken. Ook wordt de werksfeer in de organisatie, de ICT-veiligheid en vertrouwelijkheid van de dossiers beoordeeld.
Extra geld
In de kwestie van het toekennen van extra geld aan het Oogziekenhuis Rotterdam (OZR) is volgens Schippers niets bijzonders gebeurd. De Kamer had hier opheldering over gevraagd na mediaberichten dat ze in deze zaak tegen een besluit van de NZa zou zijn ingegaan. Volgens de minister is ,,de raad van bestuur geheel zelfstandig alles afwegend tot het besluit gekomen het verzoek van het OZR voor de helft van het bedrag te honoreren''.
ANP

Meer over:

nza, diginieuws, dossier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!