Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tweede Kamer denkt na over compensatie voor spaartaks

20-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1933 keer bekeken
  •  
geld sparen euro 1127 spaarvarken

Het debat tussen de Tweede Kamer en staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) over compensatie van spaarders voor de onrechtmatig verklaarde vermogensrendementsheffing, in de volksmond ook wel spaartaks genoemd, is van start gegaan. Het is al wel duidelijk dat alle opties tot compensatie in de miljarden zullen lopen.

De hoogste rechter zette eind vorig jaar een streep door de manier waarop Nederland belasting heft op vermogens boven de 50.000 euro. De heffing over een vaststaand, verzonnen rendement pakte de afgelopen jaren onredelijk nadelig uit voor met name mensen die alleen spaargeld hadden. Zij betaalden in de praktijk vaak meer belasting dan dat zij daadwerkelijk aan rente ontvingen.

De rechter bepaalde dat de vermogensrendementsheffing op de schop moet, maar ook dat mensen die deze belasting de afgelopen jaren ten onrechte hebben betaald daar compensatie voor moeten krijgen. De vraag die nog voorligt, is welke groepen precies gecompenseerd moeten worden, alleen spaarders of ook mensen die hun vermogen (deels) in aandelen of vastgoed hadden zitten.

Goedkoopste scenario

In het 'goedkoopste' scenario gaat de compensatieregeling 2,4 miljard euro kosten. Alleen spaarders die bezwaar hebben gemaakt tegen de heffing, krijgen dan geld terug. Maar als besloten wordt een grotere groep te compenseren, en daar ook beleggers bij te betrekken die weleens een minder jaar hebben gehad, kan de rekening oplopen tot 11,7 miljard euro. ANP

Bekijk hier onze uitzending:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!