Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tweede Kamer akkoord: veelbesproken nieuwe pensioenwet komt er

23-12-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3822 keer bekeken
  •  
pensioen_20220201

De Tweede Kamer heeft zoals verwacht met een brede meerderheid gestemd voor een nieuwe pensioenwet. Op de laatste vergaderdag voor de winterstop stemden de coalitiepartijen voor, PvdA en GroenLinks besloten de wet het "voordeel van de twijfel" te geven, en ook SGP en Volt steunden het voorstel.

Daarmee is de wet die het nieuwe pensioenstelsel mogelijk maakt, een stap dichterbij. De wetsbehandeling in aanloop naar de stemming was ongebruikelijk. De Kamer sprak tientallen uren over de technisch zeer ingewikkelde wet. Dinsdag stemde de Kamer in met een aantal belangrijke aanpassingsvoorstellen. Kamerleden stemden donderdag dus hoofdelijk over een vertimmerde wet.

Pensioenminister Carola Schouten zegt in een verklaring "erg blij" te zijn dat de wet door de Kamer is. "Dit is de meest uitgebreide wetsbehandeling geweest die ik heb meegemaakt. En dat is goed, want de wet is door al die debatten beter geworden."

Ingrijpende verandering

Het voorstel legt de basis voor een van de grootste sociale verbouwingen in de afgelopen tijd. Het pensioenvermogen (tussen de 1400 en 1500 miljard) gaat van een collectieve pot naar grotendeels individuele potjes. De overstap naar deze nieuwe manier van pensioen opbouwen kost mogelijk tientallen miljarden, en hoe het nieuwe stelsel precies uitpakt voor specifieke fondsen is nog niet helemaal duidelijk.

Wel is er overeenstemming dat het oude pensioenstelsel niet meer van deze tijd is. Het nieuwe stelsel is flexibeler en past beter bij de huidige arbeidsmarkt. Hoewel er grotere risico's aan verbonden zitten, leidt het nieuwe stelsel volgens De Nederlandsche Bank in veel scenario's sneller tot een hoger pensioen.

Wet moet worden ingevoerd per 1 juli 2023

Steun van partijen buiten de coalitie is belangrijk, omdat Schouten de wet nu moet verdedigen in de Eerste Kamer. Daar hebben de coalitiepartijen geen meerderheid. Het kabinet hoopt de wet snel te kunnen behandelen in de senaat, omdat deze na de Eerste Kamerverkiezingen in mei van samenstelling zal veranderen. De vrees is dat de (midden-)partijen die de nieuwe wet steunen, zetels verliezen.

Invoering van de wet is al meerdere keren aangepast, maar is nu voorzien voor 1 juli 2023. Pensioenfondsen hebben dan tot 1 januari 2027 om over te stappen naar het nieuwe stelsel. 

Senioren: "Wet is zo niet goed genoeg"

Seniorenorganisaties zien de nieuwe pensioenwet in zijn huidige vorm niet zitten. De belangenbehartigers vinden dat de belofte om pensioenen sneller te kunnen verhogen als daar ruimte voor is, nog veel te vaag zijn. Ook willen ze dat gepensioneerden straks meer te zeggen krijgen over hun eigen pensioen.

"De wet zou wat ons betreft eigenlijk terug naar de tekentafel moeten", zegt John Kerstens, voorzitter van de Koepel Gepensioneerden en woordvoerder van de Seniorencoalitie waarbij bijvoorbeeld ook de organisaties ANBO en KBO-PCOB zijn aangesloten. Hij is "teleurgesteld" over hoe het proces is gelopen en vindt dat eerdere beloftes niet zijn waargemaakt.

Het gaat om een van de grootste sociale hervormingen in decennia waarover jaren is gepraat en onderhandeld. De wet maakt het nieuwe pensioenstelsel mogelijk, dat flexibeler is en toekomstbestendiger moet zijn. Iedereen krijgt straks een eigen pensioenpotje en pensioen wordt ook beweeglijker. Het gaat dan eerder omhoog als het economisch beter gaat, en omlaag als het economisch slechter gaat.

In september kwam de Seniorencoalitie nog met een petitie die door bijna 62.000 mensen was ondertekend. Daarbij riepen de organisaties de Haagse politiek op om de pensioenwet nog aan te passen, zodat er "echt een koopkrachtig pensioen" zou komen. "Daar is dit alles toch eigenlijk allemaal om begonnen", aldus Kerstens.

"Verdeling van 1500 miljard pensioenvermogen te onduidelijk"

Volgens hem is de manier waarop de circa 1500 miljard euro aan pensioenvermogen straks wordt herverdeeld nu ook nog heel onduidelijk. Kerstens wil dat dit "eerlijk" gebeurt. Daarmee bedoelt hij dat ook rekening gehouden wordt met het feit dat veel pensioenen jarenlang niet zijn verhoogd. Dat betekende een grote aanslag op de koopkracht van ouderen.

Kerstens weet dat de pensioenwet inmiddels vrijwel zeker op genoeg steun kan rekenen in de Tweede Kamer. Zijn boodschap wil hij komende tijd wel nog aan de Eerste Kamer overbrengen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

JannyBoe
JannyBoe24 dec. 2022 - 9:37

Of dit nou het ideale stelsel is is een lastige vraag omdat de materie nogal gecompliceerd is. Maar er zijn voordelen. Sowieso verandert er veel minder dan mensen denken. Ook nu wordt er belegd met de ingelegde premies en is er afhankelijkheid van financiële markten. Iden dito. Wat beter wordt volgens deskundigen: -Er komt een transparanter en persoonlijker pensioenstelsel. Hebt u op dit moment een idee wat er met uw geld gebeurt en hoe dat rendeert voor u persoonlijk? Dat wordt beter. -AOW-leeftijd stijgt minder snel. Goed nieuws voor mensen die hun AOW datum steeds verder aan de horizon zien verdwijnen, waar ik helaas ook bij hoor. -Betere pensioenafspraken voor vervroegd stoppen met werken voor mensen met zwaar werk. Kan de hardwerkende straatmaker ook genieten van zijn welverdiende rust. -Beter nabestaandenpensioen. Fijn. -Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. -Meer mensen dan ooit in een pensioenregeling. Voor senioren die zich zorgen maken over de nabije toekomst: juist voor hen die al pensioen hebben of er dicht bij zitten zijn de risico's afgedekt met een buffer.

lamb
lamb23 dec. 2022 - 16:48

Er zijn nog veel te veel vragen onbeantwoord gebleven, het huidige stelsel biedt best mogelijkheden voor aanpassing aan deze tijd. Maar de politiek vond tijd om te veranderen, zonder concreet aan te geven dat dit een verbetering zou zijn. De hiervoor verantwoordelijke vorige minister zit nu bij de NS en de huidig verantwoordelijke minister was in haar vorige functie verantwoordelijk voor koemest en stikstof. Merkwaardig eigenlijk dat dit zomaar kan allemaal. Deze miljarden verslindende operatie kan nog heel wat vervelende gevolgen hebben. Jammer dat de vele vragen hierover door kamerlid Omtzigt nooit adekwaat zijn beantwoord. Jammer en onbegrijpelijk. Deze miljarden kostende operatie zal veel gevolgen hebben, hopelijk niet alleen negatieve gevolgen. En laten we hopen dat de vele overblijvende vragen en onduidelijkheden tijdig, voor invoering, worden opgelost. De tijd zal het leren, zeker is wel dat de nu verantwoordelijken dan vast een andere post zullen hebben en dan dus niet meer verantwoordelijk zijn.

scheffers
scheffers23 dec. 2022 - 16:36

De verzekeringsmaatschappijen wrijven zich in de handen. Hebben hier via Netspar jarenlang naar toegewerkt en dat met medewerking van vakbonden en nu ook door de PvdA, waar vroeger de A voor de arbeider stond, maar nu de A voor Aandeelhouders.

R. de Souverein
R. de Souverein23 dec. 2022 - 15:15

Zojuist nog naar deze toespraak zitten kijken in de 2e kamer. https://www.youtube.com/watch?v=bh5c2KwRFqM En wat lees ik vervolgens ja hoor die trein richting de afgrond dendert nog altijd gewoon door. Te gek voor woorden dat dit door de kamer is aangenomen. Natuurlijk niet vanuit het oogpunt "alles moet kapot".

gijzzz
gijzzz23 dec. 2022 - 12:29

Leuk zo’n “individueel pensioenpotje” volgens mij was juist de kracht van het huidige stelsel dat het werd belegd voor het collectief en het verdelen van de risico’s. Meedoen is nog steeds verplicht en je legt verplicht tijdens jouw werkende leven maandelijks 20% van het loon in. Wat gebeurd er straks met de inhoud van die individuele potjes wanneer de deelnemer straks vroegtijdig overlijdt? Want dan wordt het meteen pijnlijk duidelijk hoe dit systeem is opgebouwd. Of wanneer het individuele potje leeg is en de deelnemer er nog heel lang is? ik zie de rechtzaken nu al tegemoet. Ik ben ook bang dat er bij deze omzetting enorm scherp opgelet zal moeten worden dat er geen eurootjes “van de tafel rollen” bij dit herverdelen in de zakken van bestuurders en de overheid zelf zoals er al eens eerder is gebeurd toen de pensioenpotten zijn “afgeroomd” in de jaren tachtig. De kans dat dit gebeurd is nl enorm bij een bedrag van 1500 miljard. Individuele potjes prima maar dan ook echt individueel. Inleg “verplicht” zelf ingebracht dan ook inleg ook voor nabestaanden van die individuele deelnemer bij overlijden maar dat zullen de heren wel niet zien zitten want het “verdienmodel” is nl de deelnemers zo lang mogelijk laten werken en dus inleggen en daarna er zo kort mogelijk van laten profiteren (lees het verhogen van de AOW leeftijd). Ik voorzie een heleboel rechtzaken.

borg queen
borg queen23 dec. 2022 - 12:22

Ik hou mijn hart vast. Ik ben vorig jaar september met pensioen gegaan en heb AOW gekregen, maar ik ben er super op achteruit gegaan in inkomen. Nu bekijk ik net mijn maandelijkse bijschrijvingen: Toeslagen omhoog, AOW naar beneden. Na wegstrepen is het deze maand ruim € 180 netto minder. Hopelijk wordt dat gecorrigeerd in het nieuwe jaar, of is dit al de "correctie" ?

3 Reacties
paul van tongeren
paul van tongeren23 dec. 2022 - 16:29

Hallo borg queen, de toeslagen die je nu hebt ontvangen geldt voor de maanden in 2023. De AOW die je net hebt ontvangen zou gelijk moeten zijn aan de maanden juli t/m november. De AOW zou niet lager mogen zijn en in 2023 zelfs plm. bruto 10% meer is netto plm. € 115 per maand meer.

paul van tongeren
paul van tongeren23 dec. 2022 - 16:36

Aanvulling op mijn 1e reactie: ik ga ervan uit bij de berekening aow 2023 dat je alleenstaande bent. Als jouw aow voor december 2022 lager is dan die van november 2022 adviseer ik je contact op te nemen met de SVB. Er moet dan iets bijzonders spelen.

pk49
pk4923 dec. 2022 - 16:42

dan heb je toch een andere AOW dan ik. Mijn toeslagen zijn toegenomen en mijn AOW ook. En volgend jaar gaat ook alles weer omhoog.

mkp
mkp23 dec. 2022 - 11:47

Wij hebben totaal geen vertrouwen in de nieuwe pensioenwet. Er wordt zonder te vragen aan gepensioneerden over hun geld beslist. wat gebeurt er met het nabestaanden pensioen? er zoveel onduidelijk. wij mochten pas pas bij 25 jaar beginnen met pensioen sparen. we hebben nu een minister die ons in armoede brengt ipv armoede op te lossen. deze regering wil van alles maar er komt niets van terecht. Hopen dat de eerste kamer het afkeurt.

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer23 dec. 2022 - 11:35

Er worden miljarden euro's belasting geld gestuurd naar Oekraïne zonder overleg met de Nederlandse bevolking. Dan zou dit nieuwe pensioenstelsel onder premier Rutte betrouwbaar zijn? Een mooie gezegde is :"Poept een beer in het bos ?" Gewoon bizar dit.

2 Reacties
pk49
pk4923 dec. 2022 - 15:00

er is ca. 800 miljoen euro naar Ukraine gestuurd,niet "miljarden".

paul van tongeren
paul van tongeren23 dec. 2022 - 16:38

Voor 2023 is er 2,5 miljard gereserveerd voor steun aan Oekraïne.

agapon1951
agapon195123 dec. 2022 - 10:53

programma follow the money was hier zeer duidelijk in. Het is een wazige wetgeving die in feite volkomen onduidelijk ondoorzichtig is en bij vragen op dit gebied steeds keer op keer ontwijkend antwoordt wordt. Daarnaast wordt er zeer hoge risico"s genomen, waarbij het vervliegen van miljarden het gevolg is en kan zijn. Dit is in mijn optie vrijwel zeker. Het is feite gokken met andermans gelden. De verliezen worden vervolgens op de deelnemers verhaald. Ook Radar had hier al aandacht aan besteedt. Zoals gewoonlijk, luistert de politiek simpelweg, wederom niet naar, wat er onder de mensen leeft. Dat een FNV hier mede blij is gaat mijn pet te boven. Er worden wederom gouden bergen beloofd en voor gehouden, maar niet verwezenlijkt in de werkelijkheid.

Henkvdijk
Henkvdijk23 dec. 2022 - 10:00

na de verkiezingen beslissen dan zal de uitslag anders zijn, er zijn nog veel onduidelijkheden

2 Reacties
Wilma-60
Wilma-6023 dec. 2022 - 12:54

Laten we het hopen??? Maar ik heb mijn twijfels, daar horen ze helemaal niet over te beslissen . Mensen, hebben hier jaren van werken voor gepaard !!

R. de Souverein
R. de Souverein23 dec. 2022 - 15:11

Die uitslag staat nu al vast. Denk maar niet dat ze dat aan kans overlaten.

rinuszwam
rinuszwam23 dec. 2022 - 9:46

Voor de meeste mensen is dit pensioenverhaal onbegrijpelijk ! Vraag: kan er een eenvoudige /begrijpelijk tekst verzorgd worden ? Waardoor iedereen kan lezen wat/welke voordelen [ maar ook de nadelen] er in de nieuwe Pensioenwet komt te staan ??

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe23 dec. 2022 - 12:17

Hallo Rinus, op onderstaand site van de overheid is info te vinden waaronder een paar filmpjes . https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pensioen/toekomst-pensioenstelsel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!