Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Tweede Kamer akkoord met aanpassing aftapwet'

11-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930 x 520 hacken privacy online
De Nederlandse Tweede Kamer heeft zich dinsdagavond in overgrote meerderheid achter de voorgestelde aanpassingen van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten geschaard.

Ruime meerderheid

Onder andere De Telegraaf schrijft dat naast coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ook GroenLinks, PvdA en SGP akkoord zullen gaan. Daarmee is er een ruime meerderheid in de Tweede Kamer om de voorgestelde wijzigingen aan de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten door te voeren.

Aanpassingen

De wet, die ook wel de sleepwet of aftapwet wordt genoemd, wordt aangepast op basis van de uitslag van het referendum van 21 maart. De Kiesraad maakte eind maart bekend dat 49,44 procent van de kiezers tegen de wet heeft gestemd, terwijl 46,53 procent zijn fiat gaf.
In reactie daarop maakte het kabinet onlangs bekend de aftapwet aan te passen op de onderwerpen van gerichte interceptie, het delen van data met buitenlandse diensten en de bewaartermijn. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken herhaalde in het debat dat hiermee recht wordt gedaan aan de uitslag van het referendum en dat de wijzigingen niet slechts cosmetisch zijn.

1 mei

De wet kan zoals gepland op 1 mei ingaan, omdat de wijzigingen worden doorgevoerd in de vorm van 'beleidsregels en 'waarborgen voor de uitvoeringspraktijk', zo schrijft de NOS . Dat betekent dat het parlement er niet nogmaals over hoeft te stemmen.
Bron: Tweakers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!