Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Tweede besmetting met coronavirus kan al binnen een jaar

14 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
corona virus pathogeen 1127
Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben ontdekt dat het vaak "alarmerend kort" duurt voordat mensen een tweede keer besmet raken met de coronavirussen die voor de uitbraak van het huidige virus bekend waren. Ze noemen het daarom waarschijnlijk dat voor het 'nieuwe' coronavirus (SARS-CoV-2) exact hetzelfde geldt. Mensen die besmet zijn geweest met een coronavirus, kunnen binnen een jaar opnieuw besmet raken met datzelfde virus.
Het onderzoek spitste zich toe op vier bekende en onschuldige coronavirussen, die slechts een milde verkoudheid veroorzaken. De wetenschappers analyseerden de hoeveelheid antistoffen tegen de bewuste virussen in 513 bloedmonsters, die op verschillende momenten in de tijd bij mensen waren afgenomen. Zo ontdekten ze dat een tweede besmetting met hetzelfde coronavirus regelmatig al na één jaar optreedt en soms zelfs sneller.

Vermoeden: algemene eigenschap coronavirus

"Juist omdat de virussen onderling sterk verschillen en we voor alle virussen hetzelfde resultaat vinden, denken wij dat dit een algemene eigenschap is van alle coronavirussen", zegt onderzoeker Arthur Edridge.

Blijf richtlijnen volgen ná besmetting

Mensen die het coronavirus hebben opgelopen en ervan zijn hersteld, mogen er dus niet van uitgaan dat ze vanaf dat moment immuun zijn. "Dus al heb je dit voorjaar een infectie met het nieuwe coronavirus doorgemaakt, het blijft belangrijk om je aan de RIVM-richtlijnen te houden", concludeert hoofdonderzoeker Lia van der Hoek. "Je zou namelijk zomaar opnieuw besmet kunnen raken."
Van der Hoek, Edrigde en hun collega's hebben de onderzoeksresultaten maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar