Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Twee vijfde wil niet betalen voor klimaat

10 dec 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Duurzaam milieu wereld 930x520
Ruim 40 procent van de Nederlanders wil vrijwel niets bijdragen aan maatregelen om de CO2-uitstoot te verlagen. Een kwart geeft aan daar meer dan 50 euro per maand voor over te hebben. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.
Vooral de kiezers van PVV (83 procent) en FvD (75 procent) willen zo goed als niets bijdragen. Binnen de coalitie zijn de verschillen ook groot. Bij het CDA wil bijna 50 procent niet meer betalen, bij de VVD is dat 36 procent en bij D66 6 procent.

Zorgen over de opwarming van de aarde

Toch maakt 63 procent van de Nederlanders zich zorgen over de opwarming van de aarde. Zeven op de tien ondervraagden denken dat de mens daarvoor verantwoordelijk is.

Juridisch afdwingbaar

Twee derde wil dat voor het jaar 2050 de CO2-uitstoot met 95 procent wordt gereduceerd ten opzichte van 1990, zoals in de nieuwe Klimaatwet is afgesproken. In 2030 moet de reductie al 49 procent zijn. De helft van de ondervraagden wil dat dit een streefcijfer is en een op de drie vindt dat dit percentage juridisch afdwingbaar moet zijn.

Niet stoppen of matigen

Ook nu wereldwijd de CO2-uitstoot nog stijgt, vindt ruim de helft dat Nederland de ingeslagen weg moet voortzetten en niet moet gaan stoppen of matigen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

snuffelbaard
snuffelbaard11 dec 2018 - 11:04

Correctie op mijn eerdere bericht:
Onlangs kreeg ik, en met mij hoogstwaarschijnlijk heel Nederland, van 'ons aller' KPN een mailing op de deurmat: één velletje A4, verpakt in plastic.. Heb het gemaild aan oa. Kassa, Radar en het plaatselijke krantje. Nog geen enkele reactie gehad.. Waarom zou ik mij nog druk maken over het scheiden van afval, bewust omgaan met het milieu enz. als dergelijke imbecielen - want dat zijn het toch? - op grote schaal dit soort dingen doen? Ongelofelijk..

snuffelbaard
snuffelbaard11 dec 2018 - 11:02

Onlangs kreeg ik, en met mij hoogstwaarschijnlijk heel Nederland, van 'ons aller' KPN een mailing op de deurmat: één velletje A4, verpakt in plastic.. Heb het gemaild aan oa. Kassa, Radar en het plaatselijke krantje. Nog geen enkele reactie gehad.. Waarom zou ik mij nog druk maken over het scheiden van afval, bewust omgaan met het milieu enz. als dergelijke imbecielen - dat zijn het toch? - dit soort dingen doen? Ongelofelijk..

Bert.1945
Bert.194511 dec 2018 - 9:33

Het gevaar van de gele hesjes ligt op de loer, omdat de consument door de overheid telkens wordt belast.

gerard van tol
gerard van tol10 dec 2018 - 22:39

Het gaat niet om niet willen, maar de regeringen onder leugenaar Rutte heeft het voor heel veel mensen onmogelijk gemaakt om hiervoor geld uit te trekken. De meeste mensen zijn al blij als ze zonder problemen de hele maand hun vaste lasten en eten kunnen bekostigen.

agapon
agapon10 dec 2018 - 19:26

We kappen eerst alle bossen plat dan roeien allereerst de dieren uit vervolgens stoken we alle fossiele brandstoffen die voorhanden liggen op, vernietigen de delta's met olievervuiling, donderen de zee vol plastic zodat zoveel mogelijk dieren er van naar de klote gaan, de vis vol zit met plasticdeeltjes zo klein dat ze niet te zien zijn maar wel in onze voedsel terecht komt . Zuiveringsinstallatie die deze deeltjes er niet uit kunnen halen. Vergiftigen onszelf met stinkende giftige  sigaretten doen dan net alsof het normaal is dat er mensen aan dood gaan of doodziek worden en moedigen dan ook nog het gebruik van drugs en alcohol aan. Om de chaos te maken gaan we lucht vervuilen met bombardementen en chemische wapens en bespuiten de akkers met gif, voegen de chemische troep aan de voeding toe enz enz enz Dan de ozon wat voor zin heeft het om de koelkasten vrij van schadelijk stoffen te maken en vervolgens de zelfde Freon in koelinstallaties van auto's te monteren. Er allang technieken zijn waarbij je over kunt gaan op vervoer via magnetisme
van het goederen vervoer (denk aan een hal waar pakketjes aan de lopende band geselecteerd worden), dit geld ook voor vervoer van personen, maar vervolgens heeft het in alle gevallen hierboven genoemd alleen maar een belang - zelf belangen - hebzucht - inhaligheid  zo ook bij de winning van goud en andere stoffen hoeveel natuur gaat er verloren???? O ja de zon krijgt de schuld en NEE het is niet de mens die het veroorzaakt met zijn alles vernietigende plunderende niets ontziende instelling. Ze beweren hersens te hebben maar zijn in feite hersenloos.

gypsyjoy
gypsyjoy10 dec 2018 - 17:08

rond alle planeten waar gemeten kan worden stijgt het Co2 gehalte. Ik heb een professor horen vertellen dat voor het verwijderen van C02 een eenvoudig middeltje bestaat wat makkelijk gedolven kan worden in de "derde" wereld landen, die dan wat kunnen verdienen maar dat wordt drastisch genegeerd .Ook heb ik van zeer dichbij mee gemaakt dat een simpele oplossing geen voet aan wal krijgt. Conclusie...?...er wordt grof geld verdiend door de milieu maffia.De burger wordt bang en schuldig gemaakt en kan betalen (de multinational niet) 100% milieu heffing komt ten laste vd burger, terwijl die verantwoordelijk is voor slechts 10%. Mensen...wordt wakker. Met een potje naar de glasbak en die stuk gooien...uhhh... dat gelooft u toch zelf niet??? Statiegeld, dat zou helpen maar dat kost te veel geld.En elektrische auto's hebben net zoveel uitstoot, maar dan in de kolencentrale. Om het over de accu maar niet eens te hebben.Enzovoort enzoverder....Klimaat verandering is van alle tijden. Trouwens....we meten nog niet zo lang als er leven op aarde is....

2 Reacties
Pjotr48
Pjotr4810 dec 2018 - 19:59

Wat een vaag verhaal: "ik heb horen vertellen", "heb ik van dichtbij meegemaakt". En verder word je ook al niet gehinderd door enige kennis van zaken.

gypsyjoy
gypsyjoy10 dec 2018 - 23:19

Klopt. Veel berichtgeving is vals. En ik wens daar niet door gehinderd te worden. Mag dat ?

endemion
endemion10 dec 2018 - 16:39

"Zeven op de tien ondervraagden denken dat de mens daarvoor verantwoordelijk is."
Dat is triest want de zon is verantwoordelijk voor ons klimaat net zoals voor het klimaat op Mercurius, Venus, Mars etc welke ook klimaatverandering ondergaan wat heel normaal is en zeker niks ernstigs waar we ons zorgen over moeten maken. De computer modellen gebaseerd op zonneactiviteit kloppen die gebaseerd op CO2 kloppen voor geen fluit. Het is altijd hetzelfde liedje met de manipulerende machten. Ze nemen iets onschuldigs en blazen het op om ons angst in te wrijven en verdeeldheid te zaaien en ons af te leiden van wat er daadwerkelijk speelt. CO2 is geweldig voor planten (waar al het leven op aarde mee begint) en onbeduidend voor ons maar wordt neergezet als het meest gevaarlijke gif dat er bestaat maar ondertussen echt gif zoals kwikverbindingen, formaldehyde, aluminium ed wordt onze net geboren kinderen al in hun eerste levensjaar niet 1x maar tig keer ingespoten! Kanker wordt behandeld met kanker verwekkende middelen! Er mogen allerlei kwalijke chemicaliën in ons eten zitten! Dat en andere ernstige zaken daar hebben we geen aandacht voor want zwarte pieten zijn te zwart hè. En nog meer belasting onder het mom van CO2 bestrijding daar trapt dus volgens dit artikel 60-70% vd NL'se schaapjes netjes in en natuurlijk wordt het alles behalve neutraal gebracht en moeten we het kwalijk vinden dat er nog een goede groep rationeel denkende mensen een redelijke mening kan vormen.

aad piraat
aad piraat10 dec 2018 - 12:13

Het heeft geen zin om met paar westerse landen weer met verzonnen verdien model op te zadelen als de halve wereld in oorlogen wordt opgeblazen en niet mee doet. Wat in dit verhaal niet wordt belicht is dat het klimaat al miljoenen jaren veranderd doordat de aarde in een ellips om de zon draait. De aarde komt nu het dichtst bij de zon en dus wordt het warmer en als we er weer verder vandaan komen wordt het weer kouder. Wij maken een nieuwe ijstijd niet meer mee maar ook dan wordt het wel weer ergens aan opgehangen om er aan te verdienen.

versteeg70
versteeg7010 dec 2018 - 11:42

het moet niet te snel gaan want dan krijgen we met kapitaal vernietiging te doen dat is slecht voor de economie en het bedrijfs leven als het versneld gaat worden we alleen maar armer we hadden 30jaar geleden aan moeten beginnen ,regeren is voor uit zien!!!