Kassa

'Twee miljoen huiseigenaren hebben geen geld voor verduurzaming'

10-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
woningisolatie isoleren verduurzaming 1127
Voor minstens 2 miljoen huiseigenaren is het niet weggelegd om de woning te verduurzamen. Ze zouden daarvoor geld moeten lenen, meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van onderzoek door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Het gaat bijvoorbeeld om huiseigenaren in wijken die van het aardgas afgaan en daarvoor kosten moeten maken.

''Neutrale' woonlasten niet reëel'

In het klimaatakkoord is afgesproken dat verduurzaming neutraal moet uitpakken voor de woonlasten van huishoudens. Investeringen moeten daarbij gecompenseerd worden door lagere energielasten. Maar volgens de VEH raakt dat uitgangspunt steeds verder uit zicht. Daarnaast kalft volgens de organisatie het draagvlak voor verduurzaming af door de toenemende onzekerheid bij huiseigenaren over de betaalbaarheid van de maatregelen.

VEH: Financiële garanties noodzakelijk

De VEH vindt het noodzakelijk dat de overheid met garanties komt dat woonlasten niet stijgen door investeringen in duurzaamheid, om zorgen bij huiseigenaren weg te nemen en het vertrouwen te herstellen. Daarmee kan worden voorkomen dat de financiële risico's eenzijdig bij huishoudens terechtkomen. Zonder die zekerheid komt de verduurzaming niet op gang, stelt de VEH.
Eigen Huis schrijft verder dat centrale regie rond de betaalbaarheid ontbreekt, maar dat duidelijk is dat het einde van de optelsom van kosten nog niet in zicht is. Volgens de VEH is het ook niet zeker of de beoogde kostenverlaging van de energietransitie kan worden gehaald.

"Huiseigenaren worden straks verplicht te lenen om aan de duurzaamheidseisen te voldoen. Een dergelijke zware verplichting kan volgens ons alleen als de overheid hun daarbij dan ook de garantie van neutraliteit bij woonlasten geeft", verklaart VEH-directeur Cindy van de Velde. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!