Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Twee kinderen overleden aan Mexicaanse griep

05-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
griepprik_02.jpg
In de regio Nijmegen zijn eind december twee kinderen overleden door het griepvirus H1N1, beter bekend als de Mexicaanse griep. Dat meldde de GGD Regio Nijmegen dinsdag. De kinderen overleden tussen 20 en 27 december aan het virus.
Volgens de GGD lijkt er vooralsnog geen verband tussen de twee sterfgevallen. Een van de twee kinderen zou een kleuter zijn. De GGD heeft inmiddels voorlichting gegeven op scholen en kinderopvangcentra over de griep. De GGD Regio Nijmegen kreeg woensdagochtend veel telefoontjes van verontruste ouders over de Mexicaanse griep, aldus de gezondheidsdienst woensdag. ,,Ouders willen weten of hun kind gevaccineerd kan worden. Het beleid is om dat niet te doen, maar wij verwijzen mensen door naar hun huisarts'', zegt een woordvoerster. ,,Andere mensen willen weten wat zij met hun zieke kind moeten doen.''
Symptonen
De gezondheidsdienst in Nijmegen zegt dat ouderen en kinderen met ernstige griepverschijnselen er goed aan doen naar de huisarts te gaan. Symptomen zijn onder meer kortademigheid of snelle verslechtering van de gezondheid. Zwangere vrouwen en mensen met een chronische ziekte lopen extra risico. De GGD roept ook op de huisarts te raadplegen als kinderen jonger dan twee jaar met griepklachten kampen.
De twee overleden kinderen werden in december niet doorverwezen toen zij zich 's avonds ziek op een huisartenpost in Nijmegen meldden, aldus Herman Verblackt van de post. Beide kinderen overleden de dag na dat bezoek. ,,Wij hebben beide gevallen bij de Inspectie voor de Volksgezondheid gemeld en gaan na wat er is gebeurd.'' De symptomen van de Mexicaanse Griep lijken veel op die van de gewone griep, aldus Verblackt.
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er geen aanwijzingen dat de Mexicaanse griep aan een 'comeback' bezig is. De Mexicaanse griep heeft in Nederland, voor zover bekend, in totaal 65 mensen het leven gekost.
Wereldgezondheidsorganisatie
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO was de pandemie in augustus van vorig jaar voorbij. Maar het virus is, ook in Nederland, nooit weggeweest. Mensen die jaarlijks de griepprik krijgen, worden daarom nu standaard ingeënt tegen de Mexicaanse griep.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!