Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Twee keer zoveel ongezonde eettenten in arme buurten

23-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
197 keer bekeken
  •  
snack ongezond friet 1127

In arme buurten bevinden zich bijna twee keer zo veel ongezonde eettenten als in rijke buurten, meldt onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) op basis van eigen data-onderzoek. In rijke en arme buurten zijn wel hetzelfde aantal verswinkels.

Tijdens het onderzoek analyseerde Pointer de landelijke horeca- en winkelgegevens uit 2011 en 2021 van onderzoeksbureau Locatus. Hieruit bleek dat er in die periode duizenden fastfoodlocaties, donutzaken, ijssalons en dönerzaken bijkwamen. Maar daarentegen namen verswinkels, zoals bakkers en groenteboeren juist af. 

Elf ongezonde eettenten per 10.000 inwoners

Een nadere analyse van 2021 laat nu zien dat het aanbod aan ongezonde voedseltenten per inwoner in de armere woonbuurten bijna twee keer groter is dan in de rijkere woonbuurten.

Buurten met veel inwoners met een laag inkomen hebben ongeveer elf ongezonde tenten per 10.000 inwoners. Terwijl buurten met inwoners met een hoog inkomen er maar zes per 10.000 inwoners hebben.

Het aantal verswinkels is met zes per 10.000 inwoners hetzelfde in arme en rijke buurten.

Mogelijkheden voor gezonde voedselomgeving

Staatssecretaris Maarten van Ooijen, bespreekt aanstaande donderdag met de Tweede Kamercommissie Volksgezondheid de juridische mogelijkheden voor een gezondere voedselomgeving voor burgers.

Bron: Pointer

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

JannieBoe
JannieBoe24 mrt. 2022 - 13:03

"Armoede schaadt de gezondheid.' Deze column van Irene van den Berg geeft perfecte opsomming van de oorzaken en oplossingen. De oorzaak zijn bijvoorbeeld dat gezond voedsel relatief duur is, 'arme' mensen hebben wel wat anders aan hun hoofd dan zich bezig houden met gezond voedsel, stress door allerhande problemen waaronder werk, de hoeveelheid fastfootketens in hun buurt. Het artikel: https://www.bergjournalistiek.nl/armoede-schaadt-de-gezondheid/

Kuifje3
Kuifje324 mrt. 2022 - 12:18

Als iemand besluit een frietje te gaan eten dan gaat hij vaak naar een tent die dichtbij is. In armere wijken wonen nou eenmaal meer mensen en die zitten er niet op te wachten dat ze voor hun frietje verder moeten lopen of rijden omdat de overheid vindt dat er minder van dat soort bedrijven in een wijk mogen staan. Het is in feite een stukje marktwerking. Als er meer vraag is dan stijgt vanzelf het aanbod ook. Wil de overheid dat we minder frietjes eten dan zal ze de vraagkant moeten proberen te beïnvloeden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!