In arme buurten bevinden zich bijna twee keer zo veel ongezonde eettenten als in rijke buurten, meldt onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) op basis van eigen data-onderzoek. In rijke en arme buurten zijn wel hetzelfde aantal verswinkels.
Tijdens het onderzoek analyseerde Pointer de landelijke horeca- en winkelgegevens uit 2011 en 2021 van onderzoeksbureau Locatus. Hieruit bleek dat er in die periode duizenden fastfoodlocaties, donutzaken, ijssalons en dönerzaken bijkwamen. Maar daarentegen namen verswinkels, zoals bakkers en groenteboeren juist af.
Een nadere analyse van 2021 laat nu zien dat het aanbod aan ongezonde voedseltenten per inwoner in de armere woonbuurten bijna twee keer groter is dan in de rijkere woonbuurten.
Buurten met veel inwoners met een laag inkomen hebben ongeveer elf ongezonde tenten per 10.000 inwoners. Terwijl buurten met inwoners met een hoog inkomen er maar zes per 10.000 inwoners hebben.
Het aantal verswinkels is met zes per 10.000 inwoners hetzelfde in arme en rijke buurten.
Staatssecretaris Maarten van Ooijen, bespreekt aanstaande donderdag met de Tweede Kamercommissie Volksgezondheid de juridische mogelijkheden voor een gezondere voedselomgeving voor burgers.
Bron: Pointer
"Armoede schaadt de gezondheid.' Deze column van Irene van den Berg geeft perfecte opsomming van de oorzaken en oplossingen. De oorzaak zijn bijvoorbeeld dat gezond voedsel relatief duur is, 'arme' mensen hebben wel wat anders aan hun hoofd dan zich bezig houden met gezond voedsel, stress door allerhande problemen waaronder werk, de hoeveelheid fastfootketens in hun buurt. Het artikel: https://www.bergjournalistiek.nl/armoede-schaadt-de-gezondheid/
Als iemand besluit een frietje te gaan eten dan gaat hij vaak naar een tent die dichtbij is. In armere wijken wonen nou eenmaal meer mensen en die zitten er niet op te wachten dat ze voor hun frietje verder moeten lopen of rijden omdat de overheid vindt dat er minder van dat soort bedrijven in een wijk mogen staan. Het is in feite een stukje marktwerking. Als er meer vraag is dan stijgt vanzelf het aanbod ook. Wil de overheid dat we minder frietjes eten dan zal ze de vraagkant moeten proberen te beïnvloeden.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!