Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Belbus: TV-Online hanteert een eigenaardig retourbeleid

18 jan 2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
11119 keer bekeken
  •  
Paul koopt een nieuwe tv bij TV-Online via Bol.com. Paul merkt dat hij de tv niet fijn vindt en stuurt hem daarom na 5 dagen terug. Tot zijn grote verbazing stuurt TV-Online de televisie weer terug. De reden: hij zou al 101 uur aan hebben gestaan. Dat is wel erg lang! Hier neemt Paul geen genoegen mee.

Op 23 december 2019 koopt Paul een tv op bol.com via de reseller TV-Online. De televisie wordt op 27 december geleverd. Al snel merkt Paul dat hij de tv toch niet helemaal fijn vindt. Hij is namelijk gewend aan Ambilight, dat is een televisie met lichtjes aan de achterkant die meekleuren met het beeld. Hij probeert het een paar avonden, maar besluit toch de tv terug te sturen. Binnen vijf dagen stuurt hij de TV weer terug.

101 branduren

Vlak nadat hij de tv op de post heeft gedaan, krijgt hij een mailtje van TV-Online. Hierin laten ze weten dat de tv alleen retour genomen wordt als hij maar 3 branduren of minder heeft. Deze ‘branduren’ zijn het aantal uren dat de televisie aan heeft gestaan. Dit kan het bedrijf in de televisie uitlezen.
Als de tv aankomt bij TV-Online laten ze weten dat ze hem helemaal niet retour kunnen nemen. De televisie zou namelijk 101 uur aan hebben gestaan. Paul heeft de televisie maar een kleine vijf dagen in bezit gehad, dit zou betekenen dat Paul hem bijna dag en nacht aan heeft gehad. Dat is natuurlijk erg onwaarschijnlijk.
Paul belt tevergeefs met zowel TV-Online als Bol.com: de televisie mag echt niet geretourneerd worden.

Ingewikkelde casus

Het is een ingewikkelde casus, vandaar dat wij de hulp inschakelen van Els Doornhein, advocaat bij De Vos & Partners. Zij geeft aan dat Paul de televisie wel moet kunnen retourneren, want de consument heeft bij een online aankoop altijd het recht om de aankoop te herroepen binnen 14 dagen. Daarbij geldt echter wel dat de consument het product mag uitproberen, maar niet in gebruik mag nemen. Als het product daadwerkelijk gebruikt is en de verkoper dit kan aantonen, dan kan er een schadevergoeding in rekening gebracht worden.

Paul krijgt dus misschien niet al zijn geld terug, maar hij moet de televisie wél kunnen retourneren.

Met gierende banden naar Groningen

De directeur van TV-Online zegt niet aanwezig te zijn op de dag dat we langs willen komen. Toch besluit de Belbus met tv en al naar het hoofdkantoor van TV-Online in Groningen te scheuren. Paul moet de televisie immers retourneren.
Helaas staan Paul en Sahil voor een dichte deur. Het bedrijf blijkt verhuisd te zijn. Ze besluiten directeur Edwin Wansleeben te bellen. Hij geeft toe dat 101 branduren erg veel is in 5 dagen, hoewel er natuurlijk mensen zijn die wél zoveel naar televisie kijken. Hij zegt dat ze de situatie fout hebben ingeschat en dat ze zich hadden moeten afvragen of de registratie van branduren wel klopt.
Ook ziet Wansleeben in dat ze de televisie hadden moeten retourneren. Hier biedt hij  zijn excuses voor aan. De directeur zegt dat ze de waardevermindering van de televisie met Paul hadden moeten bespreken en niet direct de televisie terug hadden moeten sturen.
Gelukkig belooft hij dat Paul in dit geval zijn volledige aankoopbedrag terugkrijgt. Met een tv lichter, maar met de belofte voor een vollere bankrekening, vertrekt Paul weer gelukkig naar het zuiden.
Heb jij ook de Belbus nodig? Stuur dan een mailtje naar belbus@bnnvara.nl!

Meer over:

tv-online, belbus

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Carjo
Carjo20 jan 2020 - 13:32

Had hetzelfde probleem met dit bedrijf, dus n.a.v. de uitzending nogmaals klacht ingediend. Vandaag heeft TV-online contact met mij opgenomen en is mijn klacht naar tevredenheid opgelost. Dank aan Kassa/belbus en compliment voor TV-online voor de adequate reactie (al is het vertraagd/in tweede instantie)

honda98
honda9819 jan 2020 - 12:04

het is niet zo slim om een tv bij dit bedrijf te kopen om dat je garantie tot de deur hebt.koop hem liever bij de gewone rtv speciaal zaak. daar kan je op een goede service rekenen.

1 Reactie
aadpiraatje
aadpiraatje19 jan 2020 - 19:45

Dit soort speciaalzaken kan je tegenwoordig op de vingers van een hand optellen. Helaas bieden de grote spelers bij lange na niet de service en aftersale die je mag verwachten.