Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tuinbranche zegt bestrijdingsmiddelen met glyfosaat vaarwel

22-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
onkruid wieden tuinieren 1127
Tuincentra verkopen vanaf 2022 geen bestrijdingsmiddelen meer waarin glyfosaat zit. Milieuorganisatie Natuur & Milieu en de tuinbranche zijn het hierover eens geworden. In de verkoop krijgen bestrijdingsmiddelen met weinig risico voor de leefomgeving voorrang, vanuit het oogpunt van duurzaamheid.
Glyfosaat is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie "waarschijnlijk kankerverwekkend." Het kan ook het bodemleven aantasten. Van de Europese Commissie mag het tot eind 2022 gebruikt worden. Of de onkruidbestrijder daarna nog mag worden gebruikt, is afhankelijk van een nieuwe risicobeoordeling, die nog gaande is. Nederland, Zweden, Frankrijk en Hongarije voeren die beoordeling uit.

Verduurzaming gepromoot

De tuinbranche zegt consumenten te willen aanmoedigen tot verduurzaming. "Daar hoort ook het vergroenen van Nederlandse tuinen en het terugdringen van het gebruik van particuliere bestrijdingsmiddelen bij", aldus een woordvoerder. Bij de brancheorganisatie zijn 450 retailers en 120 leveranciers van tuinproducten aangesloten, zoals Intratuin, Boerenbond, Praxis en Hornbach.
De centra willen verder het gebruik van azijn en chloor in de tuin tegengaan. "Bij de verkoop van deze producten wordt duidelijker aangegeven dat ze geen duurzame keuze zijn en niet bedoeld zijn voor de tuin", aldus Tuinbranche Nederland. Natuur & Milieu noemt het gebruik van deze middelen om bijvoorbeeld mos en onkruid tegen te gaan "een regelrechte aanslag op de bodem, water en insecten."
"Er is helaas nog steeds geen wettelijk verbod op schadelijke bestrijdingsmiddelen, zoals glyfosaat, dus we zijn blij met deze goede actie van de branche zelf", zegt bestuurder Rob van Tilburg van Natuur & Milieu. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!