Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

TUI: Vliegvakanties duurder geworden door brandstofprijzen

15-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1626 keer bekeken
  •  
vliegen vlucht vliegtuig 1127

Door de hogere brandstofprijzen zijn vliegvakanties duurder geworden, meldt reisorganisatie TUI. De woordvoerder noemt de stijging nu nog in "beperkte mate." 

De prijsstijging hangt ook van de bestemming af. Zo verschilt het als je binnen Europa vliegt, of juist naar een verre bestemming. Concrete bedragen zijn niet duidelijk, omdat de prijs van een vliegvakantie aan meerdere factoren ligt. De prijs is bijvoorbeeld afhankelijk van vraag en aanbod.

Bijbetalen voor brandstoftoeslag?

Ook Transavia ziet de effecten van de oorlog in Oekraïne. Zowel TUI als Transavia sluiten niet uit dat dat mensen die al hebben geboekt achteraf moeten bijbetalen voor bijvoorbeeld brandstoftoeslag. Daar is op dit moment nog geen sprake van.

"De benodigde brandstof is voor een deel al ingekocht, het zogenoemde 'hedgen', maar dit dekt niet de volledige hoeveelheid benodigde brandstof voor komende zomer", aldus TUI. Transavia: "Naheffing is niet wat we willen, maar het zou een gevolg kunnen zijn."

Geen naheffing

Reisorganisaties Corendon en Sunweb laten weten niet met een naheffing te komen voor mensen die al geboekt hebben. Voor Sunweb geldt daarnaast dat de prijzen dit jaar sowieso hetzelfde blijven, ongeacht of je nog moet boeken, omdat volgens het bedrijf "alle afspraken met de partners al vastliggen."

Prijzen mogen niet zomaar worden verhoogd

KLM zegt in een reactie dat brandstofprijzen zeer dynamisch zijn en dat luchtvaartmaatschappijen zich om die reden vaak indekken tegen prijsschommelingen door te 'hedgen'.

Sterk stijgende olieprijzen kunnen evenwel leiden tot verhoging van de ticketprijzen. Maar dat hangt volgens KLM af van de marktontwikkelingen. De maatschappij benadrukt ook dat het niet op alle vluchten zomaar mogelijk is de prijzen te verhogen, ook gelet op de concurrentiedruk. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!