NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Troonrede: welvaart moet ook bij iedereen terechtkomen

18 sep 2018
  •  
leestijd 3 minuten
PJD
Het was met 20 minuten een lange troonrede, de eerste van het kabinet-Rutte III. De positieve economische cijfers domineerden het verhaal. De economie groeit, de werkloosheid daalt net als de staatsschuld en er is opnieuw een overschot op de begroting.
,,Die welvaart moet ook bij iedereen terechtkomen. Het kabinet mag niet berusten in de vele eenzame ouderen, mensen met problematische schulden een toenemend aantal zwerfjongeren’’, zei de koning. Samen met provincies, gemeenten en lokale instanties moeten ,,brede coalities" worden gevormd om deze groepen een nieuwe kans te geven.

Mooie beloftes

Volgens SP-leider Lilian Marijnissenvliegen ,,de mooie beloftes ons om de oren, maar vooralsnog hebben mensen vooral de zekerheid dat de zorgpremie stijgt, de energierekening hoger wordt en de boodschappen meer gaan kosten. Tegelijk krijgen de grote bedrijven miljarden cadeau. Het kabinet zou er goed aan doen om te stoppen ,,met deze misplaatste jubelpolitiek".

Meer belasting en premies

Volgens de SGP ontbreekt de balans tussen verdienen en inleveren. ,,Het is mooi dat we in deze tijden van voorspoed veel geld met elkaar weten te verdienen, maar ik vind het dan onlogisch dat we naar verhouding meer belasting en premies moeten afdragen”, aldus fractieleider Kees van der Staaij. 

Jubelende ministers

,,De prijzen van boodschappen en energie stijgen al het hele jaar, en de verhoging van het lage btw-tarief komend jaar komt daar nog bovenop. De zorgpremies stijgen fors, en waarschijnlijk méér dat de geraamde 10 euro per maand. De huren worden snel hoger'', aldus directeur van seniorenorganisatie ANBO, Liane den Haan.
Gepensioneerden en anderen met een inkomen tot 13.800 zullen volgens haar wel de lasten van de hogere btw dragen, maar niet profiteren van de lagere inkomstenbelasting. ,,Ik zie alleen maar jubelende ministers over de stand van het land. Maar veel mensen merken helemaal niets van economische voorspoed.''

Afschaffing dividendbelasting

De koning bevestigt dat het kabinet de dividendbelasting afschaft en de winstbelasting voor grote bedrijven verlaagt. Volgens Jesse Klaver zijn dat verkeerde keuzes: ,,Dat geld moet naar het bestrijden van werkdruk in de publieke sector: naar leraren, naar de zorg, naar de politie". Het is volgens hem tijd dat het kabinet meer gaat luisteren naar ,,de mensen in de kantine" en minder naar de ,,boardrooms". 

Geen grootse jubelstemming

De fractieleiders van de coalitie tonen zich tevreden met hun eerste troonrede en begroting, maar van een grootse jubelstemming was geen sprake. ,,Veel mensen zullen denken 'eerst zien, dan geloven’’, zei ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers in een eerste reactie.
Ook de andere fractieleiders waren ingetogen in hun optimisme. Hoewel het land er economisch gunstig voor staat ,,moet dat gevoel voor heel veel Nederlanders nog komen'', benadrukte CDA-voorman Sybrand Buma. ,,Het verbaast me niet dat mensen argwanend blijven over wat er uit Den Haag komt. Er zijn de afgelopen tien jaar veel moeilijke jaren geweest, na de crisis.''

4 procent heeft er niks aan

Op papier staan de meeste seinen op groen, maar volgens D66-leider Alexander Pechtold is dat niet het hele verhaal. ,,Al die cijfers over de koopkracht, 96 procent die erop vooruit gaat. Als je bij die 4 procent hoort, heb je daar niks aan.''

Rest van het land is nodig

Klaas Dijkhoff (VVD) was nog het meest positief. Hij hamerde erop dat er onder meer 5 miljard euro lastenverlichting in de begroting zit, en dat er voor 6 miljard in de publieke sector wordt geïnvesteerd. ,,Maar het is niet alleen extra geld, het is ook het uitvoeren van hervormingen, en het bereiken van een akkoord over pensioenen. Dat kan een kabinet niet alleen, daar heb je de rest van het land voor nodig.'' ANP/Kassa

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!