Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Trimbos ziet toename psychische klachten in coronatijd

25-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
geestelijke gezondheidszorg ggz depressie eenzaam 1127

Uit een peiling van het Trimbos-instituut blijkt dat er een toename is aan psychische klachten tijdens de coronacrisis. Deelnemers gaven hun leven eind januari 2021 een 6,6. Dit cijfer lag in de maanden ervoor nog op een 7. Kort voor de peildatum werd op 20 januari een aanscherping van de lockdown aangekondigd wegens de Britse virusvariant.

Het instituut deed voor de derde keer een dergelijke peiling. Bijna een kwart van de deelnemers gaven in de laatste peiling dat hun mentale gezondheid sinds het begin van de coronacrisis achteruit is gegaan. In oktober was dit het geval bij een op de zes deelnemers.

Meer slaapproblemen, angst, depressie en eenzaamheid

Verder hebben mensen volgens het instituut vaker last van slaapproblemen, angst, depressie en eenzaamheid. Vooral de jongere respondenten, tussen de 20 en 35 jaar, hebben hier het meeste last van. Deelnemers geven aan dat zij meer sociaal contact en perspectief belangrijk vinden om de coronacrisis goed door te komen.

Angst voor coronavirus blijft gelijk

Trimbos ziet dat de angst voor het coronavirus zelf gelijk is gebleven. Er waren wel vergeleken met oktober 2020 meer stressklachten door corona en de maatregelen die van kracht zijn. Een meerderheid (60 procent) gaf daarentegen ook aan dat ze wel nog iets positiefs kunnen benoemen aan de coronacrisis, zoals meer saamhorigheid en rust. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!