Kassa

Trimbos: geen daling in jongvolwassen rokers

14-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
roken 1127
Het aantal rokers tussen 20 en 24 jaar blijft nagenoeg gelijk. In 2019 rookte bijna 1 op de 3 jongvolwassenen in deze leeftijdscategorie, namelijk 31 procent. Het Trimbos instituut noemt dit opvallend, aangezien het aantal volwassen rokers de afgelopen vijf jaar daalde van 26 naar 22 procent.

Dat het aantal rokers tussen de 20 en 24 jaar consistent hoog blijft, wekt zorgen op bij Marc Willemsen van het kennisinstituut. Voor deze groep is het juist belangrijk om te stoppen met roken, stelt Willemsen, omdat de tabaksverslaving zich in die leeftijdsjaren verder ontwikkeld. Des te langer jongvolwassenen roken, des te moeilijker het voor ze is om er weer vanaf te komen.

In de groep rokers van 20 tot 24 jaar bevinden zich vooral veel gelegenheidsrokers. Er zijn relatief weinig jongeren die dagelijks roken. Uit de statistieken blijkt echter wel dat meer mensen in de leeftijdsgroep  25 tot 29 jaar dagelijks roken. Het is daarom volgens Willemsen belangrijk om mensen te motiveren te stoppen met roken voordat ze een tabaksverslaving ontwikkelen.

Roken ter ontspanning weergeeft stressprobleem onder jongvolwassenen

Om en nabij 1 op de 3 rokers geeft in 2019 aan een serieuze stoppoging te hebben gedaan. Jongvolwassenen die dat niet doen, geven aan te denken het roken nodig te hebben om te spannen. Dit weergeeft een onderliggend probleem onder jongvolwassenen, namelijk stress. Daar moet volgens Willemsen verder onderzoek naar worden gedaan. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!