Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Trekt je kamerplant rouwvliegjes aan? Zo voorkom je een plaag

28-05-2025
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
40253 keer bekeken
  •  
kamerplant 1280 aangetast rouwvliegjes

Rouwvliegjes, ook wel bekend als potgrondvliegjes, heb je liever niet in huis. De schadelijke larven ontwikkelen zich razendsnel in de vochtige potgrond van kamerplanten, waardoor je al gauw een plaag hebt. Ze zijn zwart van kleur en lijken qua uiterlijk op een kruising tussen een fruitvliegje en gewone mug. Rouwvliegjes steken niet, maar kunnen wel veel schade aanrichten aan je mooie planten. Hoe bestrijd je deze rouwvliegjes het beste?

De varenrouwmug alias het rouwvliegje

In Nederland komen meer dan 130 soorten rouwmuggen voor. De varenrouwmug (Sciara analis) is een veel voorkomende soort die het op kamerplanten heeft gemunt. De volksnamen voor dit exemplaar zijn rouwvliegje of potgrondvliegje. Het rouwvliegje dankt zijn naam aan zijn zwarte kleur, die met rouw wordt geassocieerd. Potgrond wordt gebruikt als plek om voort te planten, vandaar de tweede bijnaam voor deze muggensoort.

Hoe komen ze je huiskamer binnen?

Hoe krijg je ze in huis? Vaak begint het onschuldig als je een nieuwe plant of een zak verse potgrond in huis haalt.

Die grond is essentieel voor de voortplanting, want daarin legt het rouwvliegje eitjes. Vochtige, humusrijke grond is favoriet. De kleine larven doen zich tegoed aan organisch materiaal en schimmels in de grond. Wortels van de plant staan ook hoog op het menu.

Plaag voor de plant

Planten die last hebben van rouwvliegjes doen het daarom vaak steeds slechter. De larfjes in de grond zorgen voor groeiproblemen, verwelking en zelfs het afsterven van planten vanwege de aangetaste wortels. Zeker jonge plantjes kunnen het loodje leggen door de aanwezigheid van hongerige larfjes.

Het volwassen rouwvliegje leeft als het is uitgevlogen slechts een paar dagen. In die tijd kan het vrouwtje wel al gauw zo’n 200 eitjes leggen. Als meerdere larfjes uitgroeien tot vliegjes, die ook weer eitjes leggen, kan in korte tijd een flinke plaag ontstaan. Zeker als de rouwvliegjes in de aarde van meerdere kamerplanten eitjes achterlaat.

Drie belangrijke symptomen

Hoe stel je vast of je last hebt van rouwvliegjes in huis? Let op de volgende symptomen.

- Er vliegen kleine zwarte muggen rond boven de kamerplant en de potgrond van de plant.

- Er vliegen rouwvliegjes op, zodra je de plant water geeft.

- De getroffen plant vertoont groeiproblemen, zoals verwelking van blad en/of gele bladeren.

Tips om van rouwvliegjes af te komen

Heb je vastgesteld dat er rouwvliegjes in een of meer kamerplanten wonen? Dan is het zaak om in te grijpen, om een ware plaag te voorkomen.

Rouwvliegjes bestrijden, doe je het beste in meerdere stappen. Een belangrijke factor is de vochtige potgrond. Rouwvliegjes zijn nu eenmaal gek op vochtige omstandigheden omdat de larfjes er goed in gedijen.

- Ververs de aarde

Begin ermee om de getroffen plant van nieuwe potgrond te voorzien. Haal de plant uit de pot en probeer zoveel mogelijk aarde van de wortels te verwijderen, zonder dat de wortels beschadigd raken. Reinig de pot waar de plant in zat goed, zodat je zeker weet dat er geen larfjes in de pot achterblijven. Voorzie de plant daarna van verse potgrond.

Kleine hoeveelheden potgrond die je afvoert, mogen bij het gft-afval. Houd er rekening mee dat de larfjes zich in de gft-bak verder kunnen ontwikkelen, ook als de bak buiten staat. Zet de gft-bak daarom niet dicht bij je huis.

- Zorg voor drogere grond

Laat de bovenste laag van de potgrond van de kamerplant goed opdrogen, voordat je weer water gaat geven. Droge grond is voor de rouwvlieg die op zoek gaat naar aarde om eitjes in af te zetten minder aantrekkelijk.

- Geef van onderaf water

Geef de plant op een andere manier water, met behulp van een schoteltje dat je onder de plant plaatst. Op deze manier blijft de bovenlaag droog en minder aantrekkelijk voor rouwvliegjes.

Je kunt in principe bijna alle kamerplanten water geven via een schotel, dus van onderaf, mits de plant in een pot met gaten onderin staat. Je zet de plant dan op een schoteltje met een laagje water, laat het een half uurtje staan zodat de grond en de wortels het water opzuigen. Van een te natte ondergrond kun je wortelrot krijgen. Giet daarom overtollig water dat op de schotel blijft staan weg.

- Dek de potgrond af

Maak de potgrond waar je plant in staat onaantrekkelijk en minder toegankelijk door deze af te dekken. Hiervoor is divers materiaal bruikbaar. Je kunt stukjes schors, kleine steentjes, droge slierten plantenvezel of houtwol gebruiken.

Wil je dit soort artikelen niet missen? Meld je aan voor een abonnement op de Kassa-nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Dodelijke bestrijdingsmiddelen

Lukt het je niet om de rouwvliegjes met genoemde tips te bestrijden? Er zijn ook een aantal manieren om ze te doden. Dit kan met behulp van een vangplaat of door middel van wormpjes. We lichten deze twee opties toe.

- Gebruik gele vangplaatjes

Rouwvliegjes kun je vangen met behulp van een speciale gele vangplaat - zie de foto bij dit artikel-, ook wel stickytrap genoemd. Het tuincentrum en de bloemist verkopen ze. De vangplaat steek je in de grond van de plant. De gele kleur trekt rouwvliegjes aan. De vangplaten werken op basis van kleverige, niet giftige lijm. Door rouwvliegjes hiermee te vangen, neemt de populatie snel af.

- Aaltjes tegen rouwvliegjes

Je kunt de larven van rouwvliegjes ook met wormpjes bestrijden. Rondwormen, ook wel aaltjes genoemd, leven in de grond. Ze dringen rouwvlieglarven binnen en scheiden een bacterie af die dodelijk is. Uiteindelijk winnen de rondwormen het van de larfjes van de rouwvlieg.

Bij tuincentra kun je dit soort aaltjes voorverpakt en wel kopen. Je giet de aaltjes tijdens het watergeven bij de getroffen plant. Als de aaltjes geen larfjes van de rouwvlieg meer vinden om van te leven, gaan ze zelf dood. Daarmee is het proces van rouwvliegbestrijding bij de getroffen plant afgerond.

Voorkom een plaag en zet een nieuwe kamerplant even apart

Tot besluit: heb je een mooie nieuwe kamerplant in huis gehaald? Zet deze dan de eerste paar dagen even apart. Kijk goed of er geen rouwvliegjes uit de plant of de potgrond opvliegen. Is dit wel het geval? Houd de plant apart en volg de tips hierboven op. Zo voorkom je een snelle besmetting van andere kamerplanten.

Bron: KAD.nl, Ecostyle.nl, Deduurzametuin.nl, Sprinklr.co, Gardenernsworldmagazine.nl

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor