Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Treiteraars Amsterdam ook weg uit koophuis'

18-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Amsterdam_26.jpg
Burgemeester Eberhard van der Laan wil dat de ergste treiteraars in extreme gevallen ook uit hun koopwoning gezet kunnen worden. Hij overlegt hierover met het Rijk, schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. De wet biedt nu onvoldoende mogelijkheden om treiteraars uit een eigen woning te halen.
Wooncontainers
De hoofdstad is sinds twee jaar bezig inwoners aan te pakken die veel overlast veroorzaken en anderen in hun buurt herhaaldelijk treiteren, bedreigen en intimideren. De ergste treiteraars worden gedwongen te verhuizen naar een wooncontainer. Inmiddels zijn zes locaties gevonden in Amsterdam voor het plaatsen van deze containers, op geïsoleerde plekken op enige afstand van woonbuurten.
Het staat nog niet vast dat op deze locaties daadwerkelijk wooncontainers komen, maar de gemeente wil dat ze in urgente gevallen snel beschikbaar zijn. Mocht het nodig zijn, dan wordt begonnen in de stadsdelen Zuid en West met één containerwoning.
Signalen
Amsterdam kreeg het afgelopen jaar 59 signalen van potentiële treiterzaken. Daarvan bleek in negen gevallen daadwerkelijk sprake te zijn van langdurige, aanhoudende pesterijen. In het eerste jaar van de aanpak in 2013 kreeg de gemeente veel meer potentiële treiterzaken binnen: liefst 153. Mogelijk lagen toen al veel treiterzaken op de plank. De meeste dossiers worden gesloten doordat de treiteraar zijn gedrag aanpast.
In 2013 moest een treitergezin uit Amsterdam-Noord onder dwang verhuizen naar een containerwoning op een afgelegen veld bij de snelweg A10. De familie weigerde echter de huur te betalen, waarop het gezin ook de container moest verlaten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!