'Treinkaartjes mogelijk 10 procent duurder'
26-10-2010
• leestijd 2 minuten
De treinkaartjes in Nederland worden de komende kabinetsperiode vermoedelijk 10 procent duurder. Dat stelt reizigersvereniging Rover in een brandbrief die de organisatie dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Rover baseert zich naar eigen zeggen op het doorberekenen van alle bezuinigingen op het openbaar vervoer die het kabinet Rutte heeft voorgesteld in het regeerakkoord. Zo gaat de spoorbelasting omhoog, wat volgens Rover wordt doorberekend aan de treinreizigers.
De organisatie noemt de voornemens van het kabinet ten aanzien van het openbaar vervoer ,,zeer onevenwichtig en onvoldoende doordracht''. Het kabinet ,,voorziet vooral in de behoeftes van de Nederlandse automobilist'', zo vindt Rover.
Ook maakt de club zich ernstig zorgen over het lokale openbaar vervoer in de Randstad. Zo legt het kabinet Rutte het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag een extra bezuiniging van 120 miljoen euro op. Deze zou moeten worden binnengehaald door het stadsvervoer aan te besteden. Maar het kabinet onderbouwt dit bedrag niet, vindt Rover, en is dus ,,volstrekt irreëel''.
Rover raadt Rutte aan goed te kijken naar andere landen in Europa, die ,,in crisistijd een verstandiger mobiliteitsbeleid voeren dat betere toekomstperspectieven biedt voor zowel de economie als het milieu''.
De NS stelt eerst in gesprek te gaan met het ministerie van Verkeer en Waterstaat over de cijfers in het regeerakkoord. De organisatie beaamt dat een prijsstijging van het treinkaartje onvermijdelijk is ,,als de 50 miljoen euro hogere gebruiksvergoeding blijft staan die na 2015 doorgevoerd zou moeten worden'', aldus een zegsman. ,,Al komen wij op iets meer dan 4 procent uit. Die 10 procent van Rover lijkt ons wat aan de hoge kant.''
Wel wordt uiteraard inflatiestijging in de kosten van het treinkaartje doorberekend, aldus de NS. Bovendien moet de NS in 2015 een nieuwe concessie worden verleend. Het kan zijn dat de voorwaarden in die nieuwe concessie de vervoerder noopt tot verdere prijsverhogingen.
ANP