Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Treinen IC Direct rijden weer normaal

09-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
treinrails_snel_29.jpg
De treinen rijden vanaf woensdagmiddag weer zoals gebruikelijk over de HSL-verbinding tussen Amsterdam en Breda. De normale dienstregeling wordt hervat. Dat heeft de NS woensdag laten weten.
Slijtage
De locomotieven van de Intercity Direct waren dinsdag van het spoor gehaald. Enkele locs kampten met slijtage aan de stroomafnemers. Dat zijn de apparaten die de elektriciteit van de bovenleiding halen.
,,De treindienst op het HSL-spoor werd woensdagmorgen weer hervat, maar toen nog in een uurdienst. Inmiddels zijn alle locomotieven gecontroleerd en zijn er voldoende locomotieven beschikbaar om de reguliere halfuurdienst te kunnen rijden'', aldus de NS.
Dienstregeling hervatten
De NS hervat de normale dienstregeling woensdag om 16.25 uur. Dan vertrekt de eerste 'reguliere' trein uit Amsterdam. Het is nog niet bekend wanneer de eerste reguliere Intercity Direct uit Breda vertrekt.
De Intercity Direct rijdt over de hogesnelheidslijn, via Schiphol, het Groene Hart en Rotterdam. Een rit is een half uur sneller dan over het gewone spoor. De verbinding is de oude ,,binnenlandse Fyra'', zoals de NS het noemt, maar de NS gaf de lijn een nieuwe naam vanwege de problemen met de internationale Fyra.
Geen gevolgen
De problemen zijn bij Traxx-locomotieven van de Canadese fabrikant Bombardier. De NS gebruikt die al langer. Vorig jaar heeft de NS nog 19 van zulke locomotieven besteld. Omdat het nu ging om slijtage bij treinen die al jaren in gebruik zijn, hebben de problemen geen gevolgen voor de nieuwe locomotieven.
D66 wil dat de Tweede Kamer debatteert over de ,,falende opvolger van de Fyra''. Volgens D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven roept de slijtage ,,herinneringen op aan alle vertraging en kosten die de probleemtrein Fyra meebracht. Ik wil van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) horen hoe zij ervoor zorgt dat de reiziger niet opnieuw de dupe wordt. Daarom is een debat nodig.'' Het CDA vindt dat Mansveld zich niet langer mag bemoeien met de hogesnelheidslijn. ANP

Meer over:

ns, intercity, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!