Kassa

Traditionele krantenformaat bij oud papier

26-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
228 keer bekeken
  •  
Kranten.jpeg
Het broadsheet-formaat wordt in Nederland een zeldzaamheid. Dit jaar nemen alweer drie krantentitels afscheid van de oude vertrouwde afmeting. De Volkskrant stapt op maandag 29 maart over op halfformaat, het zogenoemde tabloid en het Dagblad van het Noorden volgt op donderdag 1 april. In het najaar, op 1 oktober, stapt het Nederlands Dagblad over op berlinerformaat, dat iets groter is dan tabloid.
Kranten die serieus overwegen om in 2011 van het grootformaat af te stappen zijn de titels van HDC Media (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en De Gooi- en Eemlander). Hoofdredacteur Geert ten Dam van HDC Media liet donderdag weten dat verschillende werkgroepen binnen het bedrijf 'zwaar studeren' op de mogelijkheden om de kranten in de toekomst op tabloid af te drukken.
Kranten die vooralsnog blijven verschijnen op grootformaat zijn De Telegraaf, NRC Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad. Kennelijk hebben de Friese krantenlezers geen behoefte aan het bejubelde tabloidformaat. ,,Voor ons is het een stap te ver. Onze lezers blijven trouw aan het huidige model'', zegt adjunct-hoofdredacteur Bert de Jong.
NRC Handelsblad vindt het zelfs wel fijn om niet mee te doen aan de trend, waardoor de krant zich automatisch kan onderscheiden. ,,Broadsheet werkt beter voor een nieuwskatern. Daar hebben we bewust voor gekozen en daar houden we aan vast'', zegt NRC's adjunct-hoofdredacteur Hans Steketee.
In de provincies Groningen en Drenthe kijken de journalisten en krantenlezers al uit naar de eerste tabloideditie van het Dagblad van het Noorden. Op zaterdag blijft de regionale krant overigens wel in het huidige formaat verschijnen, met een aangepaste vormgeving. ,,Zes van de tien lezers hebben behoefte aan tabloid. Ze vinden het handiger op de ontbijttafel'', citeert hoofdredacteur Pieter Sijpersma recent lezersonderzoek. Volgens hem heeft slechts 20 procent van de lezers twijfels bij de vernieuwingen van het Dagblad van het Noorden.
Het Nederlands Dagblad gaat op 1 oktober over op het berlinerformaat. ,,Dit biedt het beste van twee werelden'', legt adjunct-hoofdredacteur Rinder Sekeris uit. ,,De krant wordt wel compact en handzaam maar er blijft genoeg ruimte over om nieuws goed te presenteren.'' ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!