Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Tot je 21e verplicht naar school'

27-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
school_27.jpg
Als het aan de PvdA ligt, gaan jongeren langer verplicht naar school om een diploma te halen. Zolang ze nog geen vwo-, havo of mbo-2-diploma hebben, moeten jongeren nu tot ze 18 jaar zijn naar school. Maar Tanja Jadnanansing (Tweede Kamerlid voor de PvdA) vindt dat die leeftijdsgrens niet goed helpt schooluitval te voorkomen en zij wil de leeftijd optrekken, desnoods tot 21 jaar, meldt De Persdienst donderdag.
Kwalificatieplicht
,,Deze jongeren willen op hun 18e niets liever dan stoppen met school, maar als ze 24 zijn hebben ze daar spijt van. Ik hoor vaak: ‘Had iemand me maar gewaarschuwd'', aldus Jadnanansing. Jaarlijks gaan 27.950 leerlingen van school zonder een diploma. Karin Straus (VVD) denkt dat het oprekken van de kwalificatieplicht naar 21 jaar motiverend kan werken, maar niet voor iedereen. Sommigen gaan liever werken, aldus Straus die dan ook pleit voor een combinatie van leren en werken.
Plannen
Onderwijsminister Jet Bussemaker wees onlangs nog plannen van Amsterdam en Rotterdam af die een proef wilden doen om jongeren tot hun 19e te verplichten naar school te gaan om hun diploma te behalen. Te duur, aldus Bussemaker, die ook te veel juridische obstakels zag.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!