Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Torenhoog verzuim bij huisartsenzorg: "Soms alleen spoedgevallen mogelijk"

17-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
637 keer bekeken
  •  
20220217_huisartsen_verzuim

De huisartsenzorg in Nederland komt in de knel door het torenhoge aantal coronabesmettingen. Meer dan een kwart van het personeel (26%) van huisartsenpraktijken zit momenteel thuis als gevolg van een besmetting met het coronavirus of quarantainemaatregelen, stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Sommige huisartsen hebben alleen ruimte voor spoedgevallen: "En dat trekt een zware wissel op de huisartsenzorg."

Mensen die momenteel naar de huisarts moeten, krijgen onvermijdelijk te maken met de consequenties van het hoge verzuim. Zo wordt een deel van de huisartsenzorg momenteel noodgedwongen uitgesteld, en hebben sommige huisartsenposten alleen nog maar capaciteit om spoedgevallen in behandeling te nemen.

Huisartsen hopen op begrip

LHV-voorzitter Mirjam van 't Veld stelt dat huisartsen momenteel "moeten roeien met de riemen die ze hebben". Huisartsen hopen op hun beurt dat patiënten begrip kunnen opbrengen voor de situatie.

Negen op de tien huisartsenpraktijken zijn getroffen

In normale omstandigheden zijn er vaak waarnemers beschikbaar om huisartsen te vervangen die tijdelijk uitvallen wegens ziekte. Maar ook van deze waarnemers zit momenteel één op de vijf thuis.

Personeelsuitval als gevolg van ziekte of quarantaine treft momenteel praktisch alle huisartsenpraktijken in Nederland: het LHV stelt dat bijna negen van de tien huisartsen te kampen heeft met personeelsgebrek.

Ook bereikbaarheid is een probleem

De uitzonderlijke situatie noopt de huisartsen tot de nodige creativiteit. Zo worden roosters omgegooid en maken huisartsen die wél aan het werk kunnen inmiddels "fors" meer uren. Ook proberen artsen en medewerkers van de huisartsenposten om zoveel mogelijk werk vanuit huis te doen.

Patiënten krijgen ook te maken met de gevolgen van de personeelsuitval als ze contact willen opnemen met hun huisartsenpraktijk: de bereikbaarheid is momenteel namelijk "minder dan patiënten gewend zijn."

Verzoek: "Houd je aan de coronamaatregelen"

Een groot deel van de Nederlanders kijkt reikhalzend uit naar de aanstaande versoepelingen van de coronamaatregelen. Zo vervalt per 25 februari de mondkapjesplicht. Volgens de huisartsen is het echter van belang dat mensen zich tijdens het bezoek aan de huisartsenpraktijk aan de voorzorgsmaatregelen blijven houden, ongeacht de aankomende versoepelingen.

Het blijft volgens LHV-voorzitter Van 't Veld belangrijk om een mondkapje te dragen en waar mogelijk afstand te houden. Daar voegt ze verder nog aan toe: "De huisartsenpraktijken doen keihard hun best om goede zorg te blijven bieden." ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!