Kassa

Torenhoge rentes gemeenten voor sociale kredieten

  •  
16-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Portemonnee schuld armoede 930 x 520
In 132 Nederlandse gemeenten geldt een maximaal rentetarief van 12% tot en met 14% voor sociale kredieten. Dat blijkt uit onderzoek van Kassa. Dat is opmerkelijk omdat de sociale kredieten juist bedoeld zijn voor mensen in financiële problemen die nergens anders terecht kunnen.

Kwetsbare doelgroep moet fors betalen

De sociale kredieten zijn voor mensen die bij een gewone bank worden geweigerd. De hoge tarieven zorgen dat deze kwetsbare doelgroep fors moet betalen voor een lening die nodig kan zijn voor het betalen van zorgkosten, het vervangen van een kapotte koelkast of het aflossen van schulden.  Over het algemeen kunnen mensen een sociaal krediet krijgen als ze minder dan 130% van het minimuminkomen verdienen, een negatieve BKR-registratie hebben of 65 jaar of ouder zijn. Ook wordt gekeken naar de draagkracht van aanvragers en of de gemeente andere mogelijkheden heeft om de financiële nood op te lossen.

Kijk hier om te zien wat het maximale rentetarief is in jouw gemeente:

In totaal reageerden 308 van de 388 gemeenten op de vraag van Kassa over het maximale rentetarief van sociale kredieten dat voor hun inwoners geldt. 119 gemeenten zeggen dat zij geen sociale leningen mogelijk maken voor hun inwoners. Bij 19 gemeentelijke kredietbanken wordt het maximale wettelijke tarief van 14% gevraagd. In 22 gemeenten geldt een tarief van 0% tot 5%. Het goedkoopst kun je terecht in Den Haag met een rente van 2,1%.
Lees hier de reactie van de gemeente Ede.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

manwijf
manwijf18 dec. 2017 - 9:06

Om te beginnen moet je van een uitkering de zorgkosten direct afhalen. Dat zou al een hoop ellende besparen. Ook het toekennen van een krediet moet niet zo makkelijk gaan. Het is niet uit te leggen aan een werkende bijstandsmoeder met 2 kinderen, die alle dubbeltjes moet omkeren , dat er kredieten verstrekt worden aan figuren die zich te pletter roken, figuren met chronisch overgewicht van het de hele dag op de bank hangen, die ook nog eens 5 kinderen en 2 honden hebben. De kinderbijslag stimuleert sowieso grote gezinnen. De achterdeur uit dus.

gerard van tol
gerard van tol17 dec. 2017 - 22:31

Ik verwacht van de huidige overheid niet anders. Sinds Rutte de macht heeft, wordt getracht het leven van de minst draagkrachtigen zo slecht mogelijk te maken.

CorrieNisse
CorrieNisse17 dec. 2017 - 13:02

Kijk bij Het Goede Gieren Fonds. Het wiel is al uitgevonden.

gypsyjoy
gypsyjoy17 dec. 2017 - 12:49

En dit laat maar weer eens zien dat er een ENORME minachting bestaat voor mensen die geen geld hebben. De gemeentes doen wat ze de regering ziet doen. Die laten de zwakste schouders de zwaarste lasten dragen.Arme mensen hebben niks nodig is hun devies, dus die mag je ongegeneerd nog verder uitkleden. Slecht voorbeeld doet slecht volgen.

snuffelbaard
snuffelbaard17 dec. 2017 - 11:46

Absurd. Waarom richten we niet met een stel een soort Volksbank of gemeentebank op, juist voor dit soort gevallen. De gemeentelijke sociale dienst beoordeelt of een aanvraag terecht is, schaft dan het vereiste aan (dat kan dus ook een geldbedrag zijn!) en stelt dat de aanvrager ter beschikking voor een klein bedrag per maand wat neerkomt op de rente die zijzelf moet betalen + eventueel daarbovenop een kleine opslag voor (1%?) (op jaarbasis) om onkosten en eventuele niet-terugbetalingen ofd. op te vangen. Eventueel houdt ze dat in vd uitkering om fraude of weet-ik-veel-wat te voorkomen. Een soort Voedselbank, maar dan een bank dus die ipv. voedsel dit soort noodzakelijke levensbehoeften ter beschikking stelt. Ik wil nog een stapje verder gaan: op dit moment krijg ik vd bank bijna geen rente. Ik wil mijn geld graag op die bank storten tegen datzelfde rentepercentage, ik heb dan ook nog, naast de rente die ik krijg een goed gevoel.. Ik ga er dus alleen maar op vooruit! Op die manier krijgt de gemeente dan geld ter beschikking tegen een zeer lage rente en kan zij dat vervolgens gebruiken voor deze doelstelling. Hoe krijgen we zoiets vd grond? Ik ben 65-plusser en wil me daar eventueel graag voor inzetten.

1 Reactie
manwijf
manwijf18 dec. 2017 - 8:41

Zo'n idee is heel erg nobel, maar het is helaas ook heel riskant om je geld uit te lenen aan een partij waarvan je niet zeker weet of die het wel terug zal betalen. Ze zijn immers niet voor niets in de problemen gekomen. Ook bij de rechter je gelijk halen, blijkt in de praktijk niet zo eenvoudig weet ik uit ervaring. Een gemeente kan een zeepert makkelijker opvangen. Dat zal wel gaan, door die hoge rente's te vragen. De goeden lijden immers altijd onder kwaden. Er zijn tegenwoordig talloze mensen met financiële problemen. Veelal om verwijtbare redenen. Dat gaat wel om geld. Als jij daar je zuurverdiende geld insteekt en je ziet er niets meer van terug, ben je niet blij. Van een kale kip....

jwings
jwings17 dec. 2017 - 11:27

dat er rente gevraagd word bij lening prima  ,maar wat limburg laat zien is alleen maar een bevestiging dat ze niks willen met een sociaal beleidsvoering beschamend om via de ruggen van mensen die al niks te makken hebben ook nog indirect een deel van hun uitkering af te pakken dit moet toch anders,heb zelf tijd geleden een krediet proberen aan te vragen in sittard geleen ,foei, ik heb helaas hun medegedeelt dat ze zich kapot moesten schamen,maar dit conservatief beleid zal helaas nog even doorgaan want limburgse gemeentes staan bekend om achterdeurtjes politiek en daar kun je helaas op dit moment weinig aan doen zolang we een zakenkabinet hebben want die doen precies hetzelfde op landelijk niveau

harryromijn
harryromijn17 dec. 2017 - 10:51

Een rente% waar krediethaaien zich nog voor zou schamen, in de huidige tijd van 2% voor hypotheekrentes, en dar voor de allerzwaksten in financiële nood. Wat mij het meeste opviel: het verschil in toon en gedrag van onze presentatrice: ware het een commercieel bedrijf geweest, die 8% rente had durven vragen, was het sarcasme en irritante onderbreken in de antwoorden van die commerciële uitbuiter niet van de lucht geweest, doch nu was het een SP-2e Kamer lid, en die werd met wel heel dikke fluwelen handschoenen aangepakt.

3 Reacties
snuffelbaard
snuffelbaard17 dec. 2017 - 11:22

Beste harryromijn: ??? Ik stond er ook van te kijken dat het iemand was d SP die daarvoor verantwoordelijk was in ik meen Arnhem. Absurd; SP: schaam je!! Maar jouw commentaar is wel erg erg beneden peil! De SP is wel de partij die bijna altijd opdraaft in Kassa in tegenstelling tot bijna alle andere partijen, laat staan het clubje vd VVD, CDA, D66 enz. En om dan ook nog even de presentatrice omlaag te halen.. Zwak hoor..

dokun
dokun17 dec. 2017 - 12:05

Ja hoor, alweer een negatieve reactie van u. U heeft trouwens ook weer eens niet goed gekeken naar de uitzending. Wat u zegt is complete NONSENSE!  Als het namelijk waar is wat u zegt was het hele onderwerp niet besproken in het programma... Hou toch eens op met het verspreiden die vreemde negatieve reacties, die ook nog eens weinig van doen hebben met de waarheid...

harryromijn
harryromijn17 dec. 2017 - 13:43

Ik heb enkel kritiek op de toon van de presentatrice. Let maar eens op als een "commerciële uitbuiter" door haar ondervraagd wordt, bijv. hoe vaak die onderbroken wordt in het betoog..Over presentaties van andere partijen: a) Ik vind het uitstekend, dat de SP haar verantwoording neemt. b) geen idee, of ook andere partijen uitgenodigd worden.Overigens: een staande ovatie, dat men zelfs dit probleem gevonden heeft. Ik had in mijn slechtste nachtmerrie niet durven denken, dat nota bene de OVERHEID het zou presteren zulke woekerrentes te hanteren. 

manwijf
manwijf17 dec. 2017 - 9:56

En dan te bedenken, dat het gros van de burgemeesters in NL een zgn. sociale achtergrond heeft (lees: van de PvdA of van D66 is) en dat juist in Den Haag een VVD burgemeester zit en zat. Ik heb niets meer met de VVD, maar wie zei ook weer dat graaiers rechts zijn en het  sociale hart links?

4 Reacties
snuffelbaard
snuffelbaard17 dec. 2017 - 11:28

Beste manwijf: ?? Waar slaat dit op? Je kon duidelijk merken dat de vertegenwoordiger vd SP er mee zat. Wie wist dit trouwens? Weer een ongelofelijk schandaal waar ik tot mijn grote verbazing eigenlijk geen enorme woede over bemerk in de Nederlandse huiskamers? Dit geloof je toch niet? Waar gemeentes hooguit 0,3% rente betalen wordt uitgeleend voor woekerwinsten aan juist die mensen die daardoor nog dieper in en/of nooit meer uit de schulden komen! iedereen die hiervoor verantwoordelijk is hoort zonder pardon in de plantsoenendienst thuis, sterker: ga maar een ander baantje zoeken..

dokun
dokun17 dec. 2017 - 12:07

???  De burgemeester heeft het niet voor het zeggen, de gemeenteraad maakt deze besluiten!!  Dus de politieke kleur van een burgemeester heeft hier helemaal niets mee te maken...

harryromijn
harryromijn17 dec. 2017 - 13:44

Ik ben het 100 % met uw woede richting locale overheid eens.

harryromijn
harryromijn17 dec. 2017 - 13:46

Menig burgemeester is met minder naar de locale pers  gegaan om e.e.a aan besluiten uit de Gemeenteraad aan de kaak te stellen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!