Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Torenhoge rentes gemeenten voor sociale kredieten

16-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
Portemonnee schuld armoede 930 x 520
In 132 Nederlandse gemeenten geldt een maximaal rentetarief van 12% tot en met 14% voor sociale kredieten. Dat blijkt uit onderzoek van Kassa. Dat is opmerkelijk omdat de sociale kredieten juist bedoeld zijn voor mensen in financiële problemen die nergens anders terecht kunnen.

Kwetsbare doelgroep moet fors betalen

De sociale kredieten zijn voor mensen die bij een gewone bank worden geweigerd. De hoge tarieven zorgen dat deze kwetsbare doelgroep fors moet betalen voor een lening die nodig kan zijn voor het betalen van zorgkosten, het vervangen van een kapotte koelkast of het aflossen van schulden.  Over het algemeen kunnen mensen een sociaal krediet krijgen als ze minder dan 130% van het minimuminkomen verdienen, een negatieve BKR-registratie hebben of 65 jaar of ouder zijn. Ook wordt gekeken naar de draagkracht van aanvragers en of de gemeente andere mogelijkheden heeft om de financiële nood op te lossen.

Kijk hier om te zien wat het maximale rentetarief is in jouw gemeente:

In totaal reageerden 308 van de 388 gemeenten op de vraag van Kassa over het maximale rentetarief van sociale kredieten dat voor hun inwoners geldt. 119 gemeenten zeggen dat zij geen sociale leningen mogelijk maken voor hun inwoners. Bij 19 gemeentelijke kredietbanken wordt het maximale wettelijke tarief van 14% gevraagd. In 22 gemeenten geldt een tarief van 0% tot 5%. Het goedkoopst kun je terecht in Den Haag met een rente van 2,1%.
Lees hier de reactie van de gemeente Ede.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!