Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Topambtenaren verduisterden stukken over Lelystad Airport'

23 jun 2020
  •  
leestijd 2 minuten
vliegtuig lucht 1127
Stukken die ongunstig uitpakten voor de opening van Lelystad Airport zijn door topambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verduisterd. Verder zijn opzettelijk verkeerde gegevens gebruikt. Daarnaast zijn anderen beïnvloed om verklaringen aan te passen en misbruikten de topambtenaren hun gezag. Dat laten vier onderzoekbureaus, de leiding van Luchthaven Lelystad en de twintig Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL), die aangifte deden bij het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM), weten.

De aangifte van de partijen richt zich met name op de stikstofberekeningen die voor Lelystad Airport zijn gebruikt. Uit de berekeningen zou blijken dat de toekomstige luchthaven voor vakantievliegverkeer zo weinig stikstof uitstoot, dat er geen natuurvergunning nodig is. Onder de huidige stikstofmaatregelen zou een natuurvergunning een belangrijk probleem voor de opening van Lelystad Airport kunnen zijn.

Niet kloppende berekeningen

Al eerder bewezen deskundigen van SATL dat die berekeningen nooit konden kloppen. Ze stelden dat allerlei stikstofbronnen niet meegeteld waren. De actievoerders kregen gelijk van onder andere het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De actievoerders ontdekten eerder ook al zulke grote fouten dat er een nieuw milieurapport moest worden gemaakt.

Stikstoffout

Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen viel de stikstoffout te verklaren door het gebruik van een verkeerd computerprogramma, Dat klopt niet, menen de deskundigen. Volgens de actievoerders lieten ambtenaren eerder ook al nieuwe rapporten maken door adviesbureaus op basis van herzieningen die in werkelijkheid niet bestaan. Zo is de Tweede Kamer meerdere keren bewust verkeerd geïnformeerd, zeggen zij, terwijl vragen worden ontweken.

SATL stapt naar rechter

SATL vroeg alle betrokkenen waartegen aangifte is gedaan van tevoren om een reactie, maar kreeg geen commentaar. "De overheid dient betrouwbaar en integer te zijn", stelt SATL. SATL noemt de gebeurtenissen schandalig en geeft aan daarom naar de rechter te zijn gestapt. Het OM zal onderzoeken of er reden is voor een strafzaak. ANP

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!