Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Top 5: Misverstanden overstappen zorgverzekering

09-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorgkosten_08.jpg
Ruim driekwart van de Nederlanders is nog nooit van zorgverzekering gewisseld. Ook dit jaar zal slechts 9 procent de sprong naar een andere verzekeraar wagen. Waarom stappen zo weinig mensen over? Hieronder een paar misverstanden die ten grondslag liggen aan het idee dat niet overstappen verstandiger is dan wél overstappen. 
1.    “Ik kan toch niet besparen”
De premieverschillen tussen zorgverzekeringen zijn fors. Alleen al bij de basisverzekering is de goedkoopste verzekering 356 euro goedkoper dan de duurste. Het is dus goed mogelijk dat je wel kan besparen op je premie. Het loont daarom altijd de moeite om zorgverzekeringen te vergelijken.
2.    “De korting die ik via mijn werkgever krijg, is het hoogst”
Je werkgever probeert voor een zo’n hoog mogelijk korting te bedingen. Deze ligt meestal rond de  10%. Maar als de werkgever voor een duurdere zorgverzekeraar heeft gekozen, betekent dat niet dat je goedkoper uit bent.
3.    “Geen enkele zorgverzekeraar accepteert mij”
De zorgverzekering bestaat uit 2 gedeeltes: de (verplichte) basisverzekering en de aanvullende verzekering. Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering. Voor de aanvullende en tandartsverzekeringen geldt dit niet.
4.    “Waar ik nu zit, zit ik goed”
Veel mensen zitten al jaren bij dezelfde verzekeraar en hebben het gevoel dat ze daar prima verzekerd zijn. Totdat ze opeens zorg gaan gebruiken en merken dat ze niet naar elke behandelaar kunnen. Of dat de vergoeding lager is dan ze dachten. Het is daarom heel erg belangrijk om elk jaar naar de zorgverzekering te kijken: Past deze nog bij mijn behoeften en wensen? Kan ik het betalen wanneer ik opeens naar de tandarts moet? Als je dan je zorgverzekering vergelijkt, weet je direct of je nog steeds goed zit, of dat je beter kunt overstappen.
5.     “Als ik overstap, mag ik mijn behandelaar niet meer zelf kiezen”
Zorgverzekeraars kopen zorg in, wat betekent dat ze contracten sluiten met ziekenhuizen, fysiotherapeuten enz. De vergoeding voor gecontracteerde en ongecontracteerde zorg ligt aan de polis. Heb je een naturapolis en ben je naar een ongecontracteerde zorgverlener geweest? Dan moet je waarschijnlijk zelf een gedeelte bijbetalen.  Bron: Verzekeringssite.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor