Kassa

15 grootste misverstanden over de zorgverzekering

  •  
21-12-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2026 keer bekeken
  •  
Zorg
Iedereen vanaf 18 jaar moet verplicht een zorgverzekering afsluiten. En ondanks dat we dit al jaren doen, zijn er nog steeds veel misverstanden rondom de zorgverzekering. Vergelijkingssite Zeker.com zet voor Kassa 15 grote misverstanden op een rij.

1. Het eigen risico geldt ook voor mijn aanvullende zorgverzekering

Het eigen risico is alleen van toepassing op zorg vanuit de basisverzekering. Heb je ook een aanvullende zorgverzekering, dan betaal je voor deze zorg nooit een eigen risico.

2. Een collectieve zorgverzekering is altijd goedkoper

Dit is wat veel mensen onterecht denken. Een collectieve zorgverzekering is echter vaak helemaal niet goedkoper en zelfs duurder. De kortingen die gegeven worden zijn veel lager dan een aantal jaar geleden. Hierdoor is het inmiddels vaak goedkoper om een individuele zorgverzekering te nemen. Vanaf 2023 daalt de collectiviteitskorting zelfs naar nul procent.

3. Ik betaal ook eigen risico voor zorg van mijn kinderen

Kinderen zijn tot 18 jaar gratis verzekerd op de polis van de ouders. Hiervoor betaal je geen premie én geen eigen risico. Dus heeft jouw zoon of dochter zorg nodig, dan is dit in de meeste gevallen gratis.

4. Een nieuwe of onbekende verzekeraar is minder goed

Ieder jaar lanceren verzekeraars nieuwe labels, zoals bijvoorbeeld Jaaah van verzekeraar ONVZ. Veel mensen denken dat onbekende verzekeraars minder goed zijn, maar dat is niet zo. Deze labels worden opgericht door al bestaande verzekeraars. Vaak wordt dit gedaan om een nieuwe markt aan te boren of een goedkopere internetpolis te introduceren.

5. Voor een bezoek aan de huisarts moet ik eigen risico betalen

De kosten voor een bezoek aan de huisarts worden vergoed door de basisverzekering. Hiervoor betaal je geen eigen risico. Indien de huisarts iets voorschrijft, bijvoorbeeld medicijnen, dan betaal je hiervoor wel eigen risico.

6. Een controle van de tandarts valt onder de basisverzekering

Tandartskosten worden alleen voor kinderen en voor volwassen in uitzonderlijke situaties vergoed onder de basisverzekering. In principe heb je als volwassene een aanvullende tandartsverzekering nodig als je wilt dat de tandartskosten worden vergoed.

7. Een nieuwe verzekeraar accepteert mij niet, want ik ben chronisch ziek

Nee, dat klopt niet. Iedere verzekeraar moet je accepteren voor de basisverzekering. Hiervoor mogen zij ook geen extra voorwaarden of een hogere premie vragen. Alleen als je een hele uitgebreide aanvullende verzekering af wilt sluiten, kan de verzekeraar je medische vragen stellen. Op basis daarvan kan het soms voorkomen dat de verzekeraar jouw aanvullende verzekering niet accepteert.

8. De eerste fysiotherapie behandelingen vallen onder de basisverzekering

Fysiotherapie valt niet onder de basisverzekering. Hiervoor moet je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Alleen bij een chronische indicatie wordt fysiotherapie vanaf de 21e behandeling vergoed. In dat geval moet je de eerste 20 behandelingen zelf betalen of hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Fysiotherapie voor kinderen wordt wel vergoed vanuit de basisverzekering.

9. Mijn kind maakt vaak tandartskosten, hiervoor heb ik een aanvullende tandartsverzekering nodig

Voor kinderen tot 18 jaar betaal je geen kosten voor de tandarts. De verzekeraar dekt de kosten voor bijvoorbeeld de jaarlijkse controle, een fluoridebehandeling, het verwijderen van tandplak of een wortelkanaalbehandeling. Voor kinderen tot 18 jaar hoef je voor de tandarts dus geen aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.

10. Als ik overstap van basisverzekering, loop ik de kans dat ik word geweigerd

Geen enkele verzekeraar mag je weigeren te verzekeren voor de basisverzekering. Iedereen moet geaccepteerd worden. Of je nu gezond bent of chronisch ziek bent, dat maakt niet uit. Let op, want deze acceptatieplicht geldt alleen voor de basisverzekering.

11. Mijn zorgverzekering van volgend jaar dekt exact hetzelfde als dit jaar

Veel Nederlanders gaan er vanuit dat de vergoedingen door de jaren heen gelijk blijven. Maar dat is niet het geval. Heb je bijvoorbeeld een ‘Drie sterren tandartsverzekering’ afgesloten met 1.000 euro vergoeding? Dan kan het zomaar zijn dat de vergoeding volgend jaar daalt naar 750 euro. Verzekeraars hebben namelijk het recht om ieder jaar de voorwaarden van de aanvullende verzekering aan te passen. Daarnaast verandert ook ieder jaar de inhoud van de basisverzekering. Dus ook als je niet van plan bent om over te stappen, is het verstandig om jouw zorgverzekering onder de loep te nemen.

12. Overstappen van zorgverzekering is omslachtig

Dit beeld leeft nog steeds bij veel mensen maar is niet waar. Een zorgverzekering vergelijken doe je tegenwoordig binnen 3 minuten. Zie je er een die je wilt afsluiten, dan kun je dit direct doen en kost je zo’n 5 minuten. Jouw oude zorgverzekering wordt automatisch voor je opgezegd. Daarnaast zit je nooit zonder zorg. De oude zorgverzekering stopt per 1 januari en jouw nieuwe zorgverzekering gaat die dag in. Binnen een paar minuten bespaar je dus veel geld, zonder gedoe.

13. Tijdens een behandeltraject kan ik niet overstappen

Heb je een behandeltraject lopen, dan kan het spannend zijn om over te stappen van zorgverzekering. Maar dat is het niet. Als je overstapt dan heeft dat namelijk geen invloed op een lopende behandeling. Bij een ziekenhuis of GGZ-behandeling bepaalt de ingangsdatum van het traject of de oude of nieuwe verzekeraar deze vergoed. Heb je een lopende machtiging? Dan gaat deze mee naar de nieuwe verzekeraar en blijft deze actief. Je kunt dus gewoon overstappen. Controleer vooraf wel of jouw zorgverlener is aangesloten bij de nieuwe verzekeraar. Ben je bij een fysiotherapeut in behandeling, dan dekt de nieuwe verzekeraar de behandelingen vanaf 1 januari bij een aanvullende zorgverzekering.

14. Een beugel voor mijn kinderen wordt vergoed vanuit de basis- of tandartsverzekering

Heeft jouw kind of jijzelf een beugel nodig, dan wordt dit niet vanuit de basisverzekering vergoed en ook niet vanuit de tandartsverzekering. Hiervoor is er een aparte verzekering voor orthodontie. Pas zodra je deze dekking neemt, heb je recht op een vergoeding voor orthodontie en een beugel. Je kunt eventueel vooraf een offerte opvragen bij de arts, zodat je weet welk bedrag je moet verzekeren.

15. Een goedkope zorgverzekering biedt minder zorg

Wat er wordt vergoed vanuit de basisverzekering wordt bepaald door de overheid. Iedere verzekeraar moet deze basisverzekering aanbieden en mag niet van de inhoud afwijken. Je bent dus bij iedere verzekeraar voor dezelfde basiszorg gedekt. Wel vragen zij allen een andere zorgpremie. Daardoor is er een flink premieverschil ontstaan. Tussen de goedkoopste en de duurste basisverzekering is een verschil van maar liefst 504 euro per jaar. Een goedkope basisverzekering biedt dus niet minder zorg. Er is wel een verschil tussen het aantal zorgaanbieders waar je naartoe kunt gaan en hoeveel procent er wordt vergoed.
Door: Leon Schouten, Zeker.com - Dossier Verzekeren
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

asi
asi4 jan. 2021 - 16:48

Kan Kassa (graag ruim vóór 01-01-2022) eens aandacht besteden aan aanvullende verzekeringen voor 50+sers? Die betalen voor anti-conceptie, zwangerschapsbegeleiding, kraamzorg, enz. Ik sta zeker achter het solidariteitsbeginsel, maar als ik de voorwaarden voor de aanvullende verzekeringen lees bepaalt dit een groot bestanddeel van de premie. En kom niet aan met die dure ouderen, ik ben 70+ en kom (gelukkig) nooit bij een dokter, gebruik geen medicijnen en ben vast niet de enige. En ook jonge mensen kunnen de pech hebben chronisch ziek te zijn, waar ik graag voor mee betaal.

L.c.visser
L.c.visser26 dec. 2020 - 11:37

Bezoek huisarts moet je ook betalen bij ziverenkruis dus klopt niet dat er gezegd wordt. Alleen als je die €385 betaald heb daarna is het gratis!!

Noa44evan!
Noa44evan!25 dec. 2020 - 10:53

Een goedkope zorgverzekering biedt gelijke zorg klopt niet helemaal. Moet meer betalen voor meer uitgebreide zorgaanbieders. Kan ik dus niet, dus geen zorg? m.vr.gr. John Quaedvlieg

marleenvanh
marleenvanh24 dec. 2020 - 11:22

Fijn dat het allemaal weer eens goed op een rijtje gezet wordt hoe fokkers worden gepamperd! Waardoor de zorgpremie voor de kinderlozen duurder wordt dan nodig. Kinderen krijgen is anno nu (en sinds minimaal 25 jaar al) EEN KEUZE. Daarom zouden we gewoon terug moeten naar een simpel Kinderbijslag (voor de eerste 2 kinderen) en verder VOOR ALLES: JIJ FOKT? JIJ DOKT!!

Jan van Munster
Jan van Munster23 dec. 2020 - 13:59

Hoi heb alle 15 artikelen gelezen over de misverstanden. De basis verzekering mag nooit gewijgerd worden dat is helder maar is het ook mogelijk vooruit aan een verzekering te vragen of de aanvullende pakketen over kunnen, nu is het zo als ik het ervaar , dat je overstapt je oude verzekering opgezegt hebt en je niet zeker weet of de nieuwe verzekeraar je aanvullende pakketten acepteerd, dit weerhoudt mij ervan over te stappen.

1 Reactie
spikkel
spikkel24 dec. 2020 - 6:59

Hier hetzelfde probleem.

Koalapossumwombat
Koalapossumwombat23 dec. 2020 - 13:06

Wat ook een misverstand is: denken dat alle verzekeraars en verzekeringen in de vergelijkingssites worden meegenomen. Niet dus. Alleen degenen die hiervoor betalen. Dat betekent dat de vergelijkingen niet volledig en niet betrouwbaar zijn. Dit zou ook wel eens expliciet vermeld mogen worden. (Zo wordt DSW, een van de kleinere verzekeraars, nooit in de resultaten van de vergelijking vermeld, terwijl die soms wel de beste prijs/kwaliteit verhouding heeft. Daar ben ik zelf achter gekomen door op eigen houtje op zoek te gaan naar een goede verzekering.)

Koalapossumwombat
Koalapossumwombat23 dec. 2020 - 12:16

De laatste zin van dit artikel is verwarrend en zou moeten worden aangevuld met: 'in geval van een niet-gecontractueerde zorgverlener.'

1 Reactie
Noa44evan!
Noa44evan!25 dec. 2020 - 11:06

Vorige bericht van jouw klopt ook niet. Sterkste schouders de zwaarste lasten? Die sterke verdient een ton en ik 18000 per jaar,hij betaald 10000 en ik 800 hij heeft dus 90.000 en ik 17200 over,dus geef mij maar de sterkste schouders???

mannesss
mannesss23 dec. 2020 - 11:29

sorry foutje in vorige bericht , ik bedoel eigen risico 265 en eigen bijdragen 139 waar valt hoortoestel onder ?

mwvanzanten
mwvanzanten23 dec. 2020 - 11:22

Kunnen aanvullende verzekeringen (bij maatschappij A) apart van de basisverzekering (bij maatschappij B) worden afgesloten? Zo ja, wat kunnen daarbij de eventuele bezwaren kunnen zijn?

2 Reacties
Koalapossumwombat
Koalapossumwombat23 dec. 2020 - 12:14

Dat kan, maar is doorgaans financieel niet aantrekkelijk. Googel eens 'basisverzekering bij andere verzekeraar dan aanvullende verzekering'...

spikkel
spikkel24 dec. 2020 - 6:57

Deze tip komt elk jaar langs. Wat de financiele gevolgen zijn daar zeggen ze niets over. Dan vind ik het geen tip maar een instinker. Het zomaar zijn dat je voor die aanvullende verzekering 3 keer meer gaat betalen. Leuk misverstand !!

mannesss
mannesss23 dec. 2020 - 11:15

ik vroeg mij af ieder 5 jaar worstel ik met kosten van nieuw hoorapperaat ben mee geboren met slechthorendheid , kosten wordt steeds meer basisverzekering , aanvullend verzekering en eigen risico en toch 400 euro ik heb het wel daar gaat mij niet om , 25% eigen zak betalen nu mijn vraag is eigen risico en aanvullend klopt dat bijbetalen

1 Reactie
Koalapossumwombat
Koalapossumwombat23 dec. 2020 - 12:12

Het eigen risico is iets anders dan de eigen bijdrage die altijd moet worden betaald voor bepaalde voorzieningen. Het staat dus los van elkaar.

bertine.hendriks@ziggo.nl
bertine.hendriks@ziggo.nl23 dec. 2020 - 11:15

Misverstand 16: een kind moet worden meeverzekerd bij een van de ouders. Dat is onjuist, een kind kan ook zelfstandig bij een andere verzekering worden aangemeld. Dat is goed om te weten als de ouder(s) onverzekerd rondlopen, als je een pleegkind hebt dat onverzekerd blijkt te zijn e.d. Zie bv op zorgverzekering.org "Een kind kan bij de polis van één van de ouders worden meeverzekerd, maar kan voor een basispolis vaak ook gratis bij een andere zorgverzekeraar worden verzekerd."

rinuszwam
rinuszwam23 dec. 2020 - 10:41

We zijn nu al jaren een opgedrongen zorgverzekering welke vaak á sociaal is in de uitvoering , de marktwerking heeft hierin de hoofdrol ! vaak ten kosten van veelal de gewone burgers ! Het schijnt nu dat zelfs de architecten van het huidige marktgerichte zorgstelsel er genoeg van hebben én tot inzicht komen , zelfs de VVD met Rutten voorop !! Terug naar één Nationaal Zorgverzekering met solidariteit waar de premie wordt bepaald aan het Inkomen én Vermogen !!

2 Reacties
Koalapossumwombat
Koalapossumwombat23 dec. 2020 - 12:10

Beste rinuszwam, Uw klacht bevat een aantal onjuistheden: Een 'opgedrongen' zorgverzekering? Natuurlijk moet iedereen verplicht verzekerd zijn. Anders draaien degenen die wel een verzekering nemen op voor de kosten van degenen die zich niet verzekeren. Lijkt me niet echt eerlijk. En 'terug naar één nationale zorgverzekering'? Blijkbaar herschrijft u de geschiedenis, want zoiets hebben we in Nederland nooit gehad. Wel hadden we voorheen een duaal stelsel met (tweederangs) ziekenfonds zorg voor de minder draagkrachtigen en (eersterangs) particuliere zorg voor de beter gesitueerden. Juist in het huidige stelsel is dat onderscheid verdwenen en krijgt iedereen exact dezelfde zorg in de basisverzekering (waar bijna alles in zit). Volgens mij is dat toch wat u wilt? En dan de premie: nu al wordt het overgrote deel van de vele miljarden die de zorg jaarlijks kost via de op het inkomen gebaseerde belastingen en premies bekostigd. Daarnaast betaalt iedereen een nominale maandelijkse premie. Een premie die grotendeels door middel van een toeslag wordt vergoed voor degenen die dit niet kunnen. Kortom: in het huidige stelsel dragen de sterkste schouders al de zwaarste lasten. Nog steeds niet tevreden?

rinuszwam
rinuszwam25 dec. 2020 - 14:41

Vroeger was er het ziekenfonds , en particuliere ziekteverzekering , inderdaad verschillen in aanbod én prijs ! Nu zijn is inhoudelijk in aanvullend verschil in , maar niet in de premie, in principe ligt het aanbod én de premie niet ver uit elkaar , behoudens de aanvullende verzekering ! Vroeger was het ziekenfonds voor de gewone burgers , werkende én niet werkende Maar ook Ziektekosten verzekering met de hoger salarisgroepen tot zelfs nog een aparte privé ziektekosten verzekering , incl de behorende verzorging , in een gewone ziekenhuis met klasse indeling tot zelfs privé klinieken ! Nu, Rijk en Arm betalen bijna dezelfde Basis premie , alleen de aanvullende is vaak aan merkelijk verschillend , Ook in het verzorgend aanbod zit ook NU nog grote verschillen voor diegene welke deze hoger premie kunnen betalen , terwijl zij ook nog van de vele afzonderlijke staande privé klinieken financieel gebruik van kunnen maken !!

bharmsen
bharmsen23 dec. 2020 - 10:35

Hoewel zorgverzekeraars verplicht zijn om de zorg uit het basispakket te vergoeden, kunnen hier wel bepaalde beperkingen aan worden gesteld. Deze beperkingen staan vermeld in de zorgpolis of de zorgverzekeringskaart van de basisverzekering. Allereerst kan de verzekeraar er voor kiezen om met minder (of juist meer) ziekenhuizen en zorgverleners een contract te sluiten. Bij gecontracteerde zorgaanbieders wordt de zorg volledig vergoed. Bij zorgaanbieders die geen contract hebben, kan de vergoeding lager uitvallen voor de verzekerde. Dit hangt af van het type basisverzekering: Budgetpolis of naturapolis: 65 tot 80 procent gedekt van het tarief dat met gecontracteerde zorgaanbieders is afgesproken Combinatiepolis: 75 tot 100 procent van het tarief dat met gecontracteerde zorgaanbieders is afgesproken Restitutiepolis: 100 procent van het wettelijk vastgestelde of marktconforme tarief. Dit tarief is meestal het tarief dat voor een bepaalde behandeling gebruikelijk/gemiddeld is in Nederland.

1 Reactie
spikkel
spikkel24 dec. 2020 - 6:54

Stel dat je met spoed wordt afgevoerd. Dan ga je misschien naar een ziekenhuis waar je verzekeraar geen contract mee heeft. Je kan niet even tegen de ambulance zeggen dat je juist naar dat andere ziekenhuis wil. Zeker in deze tijd niet.

Stefan-Jan
Stefan-Jan23 dec. 2020 - 10:31

Ik vind het maar lastig. Gas&licht en internet&TV vergelijken doe ik zo. Dat snap ik, maar bij zorgverzekeringen heb ik het gevoel dat ik niet alle kleine letters kan vinden. Ik heb gezocht, maar kan dat gevoel niet wegnemen. Ik weet dat ik relatief goedkoop zit met €116,94 p.m. voor basisverzekering en €1,66 p.m. aanvullende verzekering. (bij CZ). Dus ik blijf wel gewoon zitten, zoals ik al jaren doe. Wat word er bedoeld met dat collective verzekeringen niet altijd goedkoper zijn? Ik zie "Incl. € 6,45 collectiviteitskorting" staan, dus dan is er toch spraken van korting? wat staat er dan als er geen korting is? 'Incl. € 6,45 collectiviteitstoeslag' ofzo...?

fonteynbart
fonteynbart23 dec. 2020 - 10:13

Heb nog wel een extra tip voor dit overzicht. Het verhogen van het eigen risico loont nauwelijks. Je loopt flink meer risico voor een paar euro per maand extra korting. Als je onder de 30 bent kun je dat wel overwegen, maar boven de 50 zou ik het niet aanraden te doen. Ben net zelf overgestapt via deze vergelijker https://www.pensioenvergelijken.net/zorgverzekeringen-vergelijken/ Was inderdaad in 3 minuten duidelijk en toen koste het overstappen met nog een minuut of 10. Ben weer klaar voor dit jaar

j@ck
j@ck23 dec. 2020 - 10:04

Ik zou graag willen dat de verzekeringen eens gewoon in Jip en Janneke taal hun dekkingen weergeven. Vooral wb. aanvullende verzekering. Ik ben bv. al heel lang bij VGZ verzekerd. Durf niet over te stappen omdat ik al 2 keer een hernia heb gehad. VGZ vergoedt operatie in Keulen. CZ. (misschien goedkoper) maar die doet dat niet. Ik zou me geen raad weten als ik overgestapt ben en echt tegen de muren oploop van de pijn en moet wachten tot ik in Nederland terecht kan. Verder is er een heleboel ook standaard in de aanvullende verzekering. Als ze nu eens gewoon aangeven hoe wat niet gelijk is is geregeld. bv. Fysio, die ik ivm. mijn rug regelmatig nodig heb. Zou een heleboel mensen helpen.

1 Reactie
Koalapossumwombat
Koalapossumwombat23 dec. 2020 - 13:02

Mijn verzekering (DSW) is in heel gewone mensentaal en er wordt exact en duidelijk vermeld wat in de aanvullende verzekeringen vergoed wordt.

hidkees
hidkees23 dec. 2020 - 9:56

Let wel op de laatste zin!

2 Reacties
Redacteur
Redacteur 23 dec. 2020 - 10:01

Wat bedoel je precies, Hidkees?

Koalapossumwombat
Koalapossumwombat23 dec. 2020 - 13:01

De laatste zin van dit artikel is verwarrend en zou moeten worden aangevuld met: 'in geval van een niet-gecontractueerde zorgverlener.'

liesbeth63
liesbeth6323 dec. 2020 - 9:56

Als je van de huisarts een verklaring hebt gekregen dat je een bepaald hulpmiddel nodig hebt en dit wordt vergoed door de huidige zorgverkeraar moet ik dan opnieuw een verklaring aanvragen als ik naar een andere zorgverzekeraar ga?

1 Reactie
spikkel
spikkel24 dec. 2020 - 6:49

Dan moet je maar hopen dat de nieuwe verzekeraar deze hulpmiddelen over wil nemen van de oude zorgverzekeraar. Er zijn genoeg gevallen dat ze het innemen en het wiel weer opnieuw uit gaan vinden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!