Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Tonijn op onverantwoorde wijze gevangen'

21-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tonijn in blik 930x520
Teksten als 'duurzaam gevangen' of 'gevangen met respect voor de natuur' op blikjes tonijn, blijken vaak niet te deugen. Nog steeds wordt op tonijn gevist op een manier die ten koste gaat van andere zeedieren, zoals haaien. Dat meldt Greenpeace maandag.
Schadelijke manier gevangen
De milieuorganisatie vroeg aan zeven producenten van tonijn-in-blik in Nederland welke tonijn ze vangen en hoe ze dat precies doen. Zes van de zeven verkopen tonijn die op een schadelijke manier is gevangen.
Lokvlotten
In 2011 beloofde de grootste tonijnverwerker John West uiterlijk eind dit jaar alleen nog tonijn te verkopen die op een verantwoorde manier is gevangen. Maar volgens Greenpeace blijkt uit gegevens van de producent zelf dat 95 procent van de tonijn nog steeds wordt gevangen met zogenoemde lokvlotten. De methode is omstreden omdat in deze kooien op een diepte van enkele tientallen meters ook veel andere vis terechtkomt. ANP

Meer over:

duurzaam, tonijn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

mamamama
mamamama1 dec. 2016 - 18:29

Ik eet al 40 jaar geen tonijn meer nadat ik heb gezien hoe die mooie vissen zijn afgeslacht in de baai van Baccarac in het toenmalige Yugoslavia. Wij reden met onze caravan langs de baai en zagen een vuurrode zee met aan de kant een lange stalen houder met mand waar iemand in stond te schreeuwen. Ik wilde zien wat daar gebeurde en zag de afgrijselijke afslachting van Tonijnen. Heb er nachtenlang niet van kunnen slapen. Nu 7jaar geleden was het strand prachtig en t water helder. Alles hebben ze er aan gedaan om toeristen te paaien daar te gaan zwemmen. Ik had het liefst de mensen verteld wat er daar jaren geleden was gebeurd. Zelf nu nog zou ik er niet eens willen pootje baden!!! Zelfs mijn hond zou ik er nooit in laten baden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!