Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

TomTom uit de gratie bij Renault, Nissan en Mitsubishi

18-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
tomtom 930x520
De autofabrikanten Renault, Nissan en Mitsubishi stappen voor de navigatie in hun auto's over van TomTom naar Google.  Dat is volgens kenners een zware klap voor de Nederlandse navigatiedienstverlener.
Het gaat om een meerjarige samenwerkingsovereenkomst, waarvan geen financiële details zijn gemeld. De systemen zullen draaien op Google's besturingssysteem Android, waardoor diensten als Google Maps, Google Assistent en de Google Play Store ook beschikbaar worden in de auto's.

'Doodsteek voor TomTom'

Het aandeel TomTom stond dinsdagochtend zwaar onder druk op Beursplein 5. Het aandeel verloor in de ochtendhandel meer dan een kwart van zijn beurswaarde en beleefde de grootste koersdreun sinds 2011. Analisten wezen naar de samenwerking van Renault, Nissan en Mitsubishi met Google-moederbedrijf Alphabet.
,,Dit is echt een klap, een doodsteek voor TomTom'', aldus analist Jos Versteeg van InsingerGilissen. ,,TomTom heeft altijd aangegeven dat de auto-industrie niet met Google wil werken. Ze wilden een onafhankelijke kaartenmaker als TomTom. En nu is er de omslag, ze halen Google in huis.'' De analist wijst er daarbij op dat zowel Renault als Nissan al belangrijke klanten zijn van de navigatiedienstverlener. ,,En die gaan nu om, dat is pijnlijk'', constateert Versteeg.
De marktvorsers spreekt van een grote stap in de industrie, die volgens hem onder meer kiest voor Android ,,omdat met dit systeem veel beter realtime data geleverd'' kan worden. ,,Mobieltjes met Android zijn overal. Je ziet daardoor gewoon de file realtime op het scherm oplossen''.

'Relatie met Renault niet veranderd'

TomTom liet per email weten dat de relatie met Renault niet is veranderd. TomTom gaf eind 2017 aan met Renault samen te werken met het zogeheten SYMBIOZ-programma voor autonoom rijden. Een woordvoerder van Renault wilde geen commentaar geven, terwijl de woordvoering van de auto-alliantie niet direct bereikbaar was. Het aandeel TomTom stond omstreeks 10.50 uur bijna 27 procent lager op 6,20 euro. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!