Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

TomTom stopt doorgeven info aan politie

28-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tomtom-logo.jpg
TomTom gaat licentievoorwaarden voor zijn navigatiesystemen aanpassen om te voorkomen dat reisinformatie van klanten gebruikt kan worden door de politie.
Dat blijkt uit een verklaring van TomTomtopman Harold Goddijn aan de klanten. Hij reageerde op berichten dat reisinformatie die door het bedrijf wordt verzameld en beschikbaar is voor gemeenten en provincie, ook door de politie wordt gebruikt. Mede aan de hand van die informatie bepalen sommige korpsen waar snelheidscontroles plaatsvinden.
,,Wij hebben dit soort gebruik niet voorzien en veel van onze klanten zijn er ook niet gelukkig mee", schrijft Goddijn. ,,We zullen daarom bepalingen opnemen in onze licentievoorwaarden om dit type gebruik in de toekomst te voorkomen.''
'Gegevens gebruikt voor databank'
Gebruikers die hebben ingestemd met gebruik van de gegevens, delen die over hun rijgedrag via internet. Die gegevens worden geanonimiseerd, aldus een woordvoerder van TomTom. Op die manier ontstaat een databank met gegevens waar mensen rijden, hoe snel en in welke richting. ,,Zo kunnen we bijvoorbeeld beter files voorspellen. De gegevens worden verkocht aan diverse partijen, waaronder overheden. Die kunnen dan zien waar het te vaak stilstaat,en bijvoorbeeld besluiten om wegen bij te bouwen.''
ANWB-directeur Guido van Woerkom vindt de handelwijze van TomTom niet netjes, zei hij woensdag tegen de NOS. ,,Als je gegevens verzamelt, en daar zal best een goede reden voor zijn, dan is het beter als je vertelt wat je er mee doet. Gegevens ter beschikking stellen aan de politie is niet iets wat de samenleving prettig vindt'', aldus Van Woerkom voor de microfoon.
'Info komt niet rechtstreeks van TomTom'
Volgens de Raad van Korpschefs krijgt de politie de informatie niet rechtstreeks via TomTom. Een verkeerstechnisch adviesbureau neemt de gegevens van TomTom af en verwerkt ze in analyses en rapporten, stelt een woordvoerder van de raad. In de rapporten staat bijvoorbeeld informatie over het provinciale wegennet en de snelheid op een bepaalde tijd. Het bureau biedt deze rapporten aan aan een aantal provincies in Nederland, die het onderliggende wegennet beheren.
,,Op basis van een combinatie van rapporten en ongevalsstatistieken kijk je dan met Openbaar Ministerie en politie naar plekken waar je de handhaving kunt aanscherpen'', aldus de zegsman. De politie beschikt zodoende volgens de woordvoerder alleen over algemene informatie, en niet over de individuele gegevens van automobilisten.
ANP

Meer over:

tomtom, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!