Kassa

Toilet-app HogeNood: handig, maar niet altijd accuraat

27-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
570 keer bekeken
  •  
Toiletten

Deze maand sloeg de Maag Lever Darm Stichting alarm over het beperkte aantal openbare toiletten. Maar hoe weet je nu waar je wél je behoefte kunt doen, mocht de nood hoog zijn? Daarvoor is de app HogeNood bedacht. Is de app ook hoognodig?

Als je de app opent, wordt er meteen gevraagd om je locatie. Logisch, want je wil weten waar de dichtstbijzijnde wc is. Bij een openbaar toilet denkt men misschien vanzelfsprekend aan het station of een Dixi. Maar de app toont ook toiletten in cafetaria’s, bibliotheken en winkels, waar al dan niet voor moet worden betaald.

Overzichtelijke app

Je kunt de beschikbare toiletten bekijken in lijstvorm of op de kaart. In de lijst zie je in één oogopslag hoever het dichtstbijzijnde toilet is, of het voor mannen en/of vrouwen is en de rolstoeltoegankelijkheid. Ook zie je of er babyfaciliteiten aanwezig zijn en hoeveel sterren gebruikers hebben gegeven aan de ruimte. De app is daarmee vrij overzichtelijk.

Rood betekent gesloten

Dan heb je de kaart. Daarop zijn alle toiletten in de buurt aangegeven. Je kunt er gemakkelijk heen navigeren, omdat je locatie ook zichtbaar is. Ook kun je ervoor kiezen meteen door te gaan naar Google Maps. Rode pinpoints geven aan dat het toilet gesloten is, groen is open. Selecteer je de wc’s – dat kan door erop de drukken, zowel in de lijst als op de kaart – verschijnen er meer details: het precieze adres, de prijs voor het gebruik en de openingstijden. Ook kun je zelf een beoordeling geven of een wijziging voorstellen.

(Tekst loopt door onder afbeelding)
screenshots toilet

Meer toiletten dan app aangeeft

Met de app in de hand is het in de praktijk niet lastig om de kleine kamertjes op te zoeken. Alles loopt vlot en soepel, al moet je het lijstoverzicht wel handmatig vernieuwen om te zien hoe ver de toiletten zijn. Er blijken al gauw meer wc’s te zijn dan de app laat zien. Vanaf het treinstation Utrecht Overvecht zou het dichtstbijzijnde toilet zich op 12 minuten loopafstand bevinden, terwijl er zowel bij het trein- als het busstation genoeg opties zijn.

In de praktijk blijkt ook dat sommige informatie verouderd is. Zo bleek een Texaco tankstation de Esso te zijn en hoefde er niet 50 cent te worden neergeteld, maar was het gebruik gratis.

Conclusie

Het succes en de accuratesse van de app zijn geheel afhankelijk van de gebruikers. Als je wil weten hoe goed een toilet is, zul je met deze app niet veel wijzer worden. De input is namelijk vrij gering. Veel toiletten hebben geen beoordelingen. Ook ben je er niet zeker van dat álle toiletten in de lijst staan, of dat de openingstijden nog kloppen. De app is dus handig als back-up, maar je zal er goed aan doen om ook gewoon om je heen te kijken als je nodig moet.

Beoordeling: ★★★☆☆
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

fredhannie
fredhannie2 dec. 2019 - 15:51

Heb deze app ook en gelukkig nog nooit hoeven gebruiken want weet ze inmiddels vaak zelf in bv. de grote winkels en bouwmarkten te vinden. Ze zouden wel accuraat moeten zijn want niets zo erg dan met echt hoge nood met spoed naar een wc te gaan en dan pas te ontdekken dat deze gesloten is. :-(

honda98
honda982 dec. 2019 - 12:07

ik ben het volledig met je eens.ccdewit.er kan in Nederland op dat gebied nog een hoop verbeterd worden

ccdewit
ccdewit2 dec. 2019 - 11:16

Hoe anders is het hier als in Australie en Nieuw Zeeland. Daar vind je, in de steden overal gratis openbare toiletten, gratis en over het algemeen zeer schoon. Daar heb je echt geen app nodig om een toilet te vinden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!