Kassa

Toezichthouder: verband AstraZeneca-vaccin en trombose onwaarschijnlijk

  •  
11-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
vaccinatie prik corona 1127
Het vaccin van AstraZeneca is naar alle waarschijnlijkheid niet de oorzaak van diverse trombosegevallen, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). De toezichthouder zegt dit in reactie op het besluit van de Deense regering om, uit voorzorg, tijdelijk te stoppen met het gebruik van dit coronavaccin. Nederland gaat door met vaccineren met het middel van farmaceut AstraZeneca, heeft minister Hugo de Jonge donderdag gezegd.
"Trombose en longembolie zijn géén bekende bijwerkingen van het vaccin", laat het CBG weten. "Wanneer grote groepen worden gevaccineerd zoals nu het geval is, dan kun je dergelijke meldingen verwachten." Donderdag werd bekend dat Denemarken voorlopig stopt met het vaccineren van mensen met AstraZeneca. Reden is dat daar herhaaldelijk melding is gemaakt van bloedstolsels bij mensen die waren ingeënt met het middel. Ook IJsland schort het gebruik op van dit vaccin wegens zorgen over mogelijke bijwerkingen.

Lareb: één melding

Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nog toe één melding van mogelijke trombose over AstraZeneca binnengekregen. "Het gaat om een verdenking van een trombose, zonder ernstige gevolgen", aldus Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb. Aanleiding om te stoppen met vaccineren met AstraZeneca ziet zij niet: "We zien niets bijzonders, maar we zijn er natuurlijk wel extra alert op", aldus Kant.

Patiëntenfederatie: veiligheid voorop

De Patiëntenfederatie Nederland gaat ervan uit dat er snel duidelijkheid komt over het vaccin van AstraZeneca. "De veiligheid van patiënten moet voorop staan", zegt een woordvoerder. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!