Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Toezichthouder: 'sleepwet' niet volmaakt

27-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
laptop online webshop internet 930 520
De onafhankelijke toezichthouder CTIVD vindt de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) ,,niet volmaakt, maar wel in balans". De wet wordt ook wel 'sleepwet' of 'aftapwet' genoemd.

'Recht gedaan aan belangen veiligheid en burger'

In een eindbalans laat ze weten dat er nu ,,in voldoende mate" recht wordt gedaan aan de belangen van zowel de nationale veiligheid als de rechtsbescherming van de burger. Verder is de wet voor haar als toezichthouder ,,werkbaar".

'Wet niet volmaakt'

Maar omdat veel zaken zijn geregeld via moties, toelichtingen en toezeggingen van het kabinet is de wet niet volmaakt. ,,Het zou de rechtszekerheid op de langere termijn gediend hebben als deze in de wet zelf waren opgenomen."
De Wiv geeft veiligheidsdiensten AIVD en MIVD ruimere toegang tot digitale informatie via de kabel. Tegenstanders vrezen voor een aantasting van de privacy. Op 21 maart wordt er een raadgevend referendum gehouden over de de wet.

'Waarborgen rechtsbescherming burger versterkt'

Volgens de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) zijn ,,de waarborgen ter bescherming van de rechtsbescherming van de burger versterkt". Ook zijn er waarborgen opgenomen om het willekeurig gebruik van verzamelde gegevens door de diensten te voorkomen.
De CTIVD denkt effectief toezicht te kunnen uitoefenen. Al is dat laatste wel volgens haar wel afhankelijk van de wijze waarop de inlichtingendiensten in de praktijk invulling zullen geven aan onder meer de zorgplicht voor de kwalitatief goede gegevensverwerking. Ze belooft ,,vanaf de inwerkingtreding voortvarend en intensief toezicht" zal uitoefenen.
De wet die in het voorjaar van kracht moet worden, zal na twee jaar worden geëvalueerd. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!