Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Toezichthouder: Draagvlak bewoners essentieel voor verduurzamen woning

26-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
Gasfornuis gas aardgas 930x520

Het is volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) essentieel dat er draagvlak is onder bewoners om zo soepel mogelijk woningen aardgasvrij te maken. Tegen 2030 moeten 1,5 miljoen woningen zijn verduurzaamd en van het aardgas af, zo staat in het Klimaatakkoord.

De toezichthouder doet een aantal aanbevelingen om de rechten van consumenten waarborgen. Daarmee vraagt de ACM ook aandacht voor de zorgen van consumenten. Als de kwaliteit van warmtelevering tekortschiet, moeten ze hun recht kunnen halen."Consumenten moeten de overstap van aardgas op een nieuwe warmtebron niet gaan ervaren als een achteruitgang", aldus de toezichthouder. Consumenten zouden tijdens en na de warmtetransitie dezelfde bescherming moeten krijgen als nu bij een gasaansluiting.

Warmtenet of warmtepomp

Consumenten moeten ook goed worden voorgelicht, stelt de ACM. Zo kunnen consumenten een weloverwogen keuze maken tussen bijvoorbeeld een warmtenet of een elektrische warmtepomp bij het overstappen van aardgas. Consumenten moeten volgens de ACM daarom een realistisch overzicht van de kosten en baten ontvangen, waarbij rekening wordt gehouden met de verschillen tussen typen woningen en consumenten. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!