Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Toezicht op voedselveiligheid kapotbezuinigd'

28-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
600x275_nvwa.jpg
Het toezicht op voedselveiligheid door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de afgelopen jaren door bezuinigingen ernstig verzwakt. Daardoor zijn risico's op voedselincidenten en schade voor de export toegenomen. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout. De journalist schreef een rapport op verzoek van de Stichting Maatschappij en Veiligheid onder leiding van Pieter van Vollenhoven.
"Uitgebeend en kapotbezuinigd"
Van Silfhout interviewde onder meer ex-VWA-leidinggevenden, oud-ministers en voedselexperts. Zij zeggen in het onderzoek dat de NVWA in tien jaar tijd is ,,uitgebeend, wegverdund en kapotbezuinigd''. Volgens onderzoeker is de inspectiedienst in tien jaar tijd in mankracht gehalveerd en is de dienst een speelbal geworden van ministeries en politiek.
Onderbrengen bij Landbouw "grote fout"
Het onderbrengen van de NVWA in 2003 bij het ministerie van Landbouw (dat nu is ondergebracht bij Economische Zaken) is een grote fout geweest, blijkt uit het onderzoek. De afstand met het ministerie van Volksgezondheid is een van de oorzaken van misstanden en incidenten, zoals onvoldoende toezicht op slachthuizen, het massale gebruik van antibiotica in de veesector en het omvangrijke paardenvleesschandaal, concludeert Van Silfhout.
FNV: Onnodig risico voor consument
Door de hoge werkdruk is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit niet meer in staat goed toezicht te houden op voedselveiligheid en dierenwelzijn. Consumenten lopen daardoor onnodig risico, zeggen NVWA-medewerkers in een zaterdag gepubliceerd onderzoek van vakbond Abvakabo FNV.
Te weinig controle
Volgens het personeel wordt te weinig gecontroleerd of bedrijven wel op de juiste manier diergeneesmiddelen, hormonen, bestrijdings- en ontsmettingsmiddelen gebruiken. Abvakabo-bestuurder Mieke van Vliet: ,,Ook de manier van toezicht houden wordt bekritiseerd. De politiek heeft eerder besloten dat bedrijven zelf inspecties mogen organiseren.'' Zo keurt de slager letterlijk zijn eigen vlees, waarbij gemaakte afspraken niet zouden worden nageleefd.
"Ministerie zit er bovenop "
Een woordvoerster van staatssecretaris Sharon Dijksma van Landbouw laat zaterdag weten dat het ministerie erbovenop zit. ,,De NVWA krijgt veel voor de kiezen. Het is van groot belang dat er een goed functionerende NVWA is voor het vertrouwen van de consument. De NVWA heeft de opdracht gekregen de capaciteit structureel op orde te krijgen, de handhavingscultuur aan te pakken en de effectiviteit van het toezicht te verbeteren.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!